Parku natyror Korab-Koritnik, mundësi të mëdha për turizmin malor
Nga ROLAND  DODA , OSMAN  XHILI

PËRSHKRIMI I ZONËS:

Ekosistemi natyror malor “Parku natyror Korab – Koritnik “, ka një sipërfaqe prej 55,520 ha, apo 555, 5 kilometër katror, pjesë e Rajonit Alpin, i përfshirë në rajonet e Kukësit dhe Dibrës. Vargmali Koritnik – Gjallicë – Korab, është i vendosur në pjesën verilindore të territorit shqiptar dhe shtrihet nga kufijtë me Kosovën, deri në malin e Deshatit, në pjesën jugore të vendit, duke u kufizuar me Maqedoninë.

Lexo më shumë

GJAKHUMBURIT E JETËHARRUARIT NË KËRKIM TË FLORIRIT…
Në vlerësim të heronjve të nëntokës, në 70 vjetorin e Minierës së Kromit Bulqizë.

 

Nga Abdurahim ASHIKU

 

  • Njerëz të lirë që dhanë jetën galerive të kromit…

  •  Njerëz të burgosur që dolën në “liri” në një mënyrë që askujt mos i ndodhtë…
  • Njerëz që kur hynin galerive uronin: “Dalshim shëndoshë”…

Gjakhumbur e jetëharruar, mbledhur në një libër që tash pesë vjet askush, nga ata “kushët lart”, nuk e ka marrë në dorë, pa le ta shfletojë, të lexojë jetët e të kërkojë gjakun pikuar e rrjedhë honeve të errëta të nëntokës.

Lexo më shumë

TË PUNOJMË SË BASHKU PËR NJË FJALOR TË TË FOLMES DHE TOPONIMISË SË DIBRËS*
Prof.dr. Hajri SHEHU*

Ftesa e parë është për një Fjalor për të folmen e Dibrës. Ftesa e dytë është për mbledhjen dhe tubimin e toponimeve (emrave të vendeve) të Dibrës. Më pas, edhe për toponimet – një fjalor. Do të shpjegojmë shkurt vlerën dhe dobinë e këtyre dy punëve të mëdha.

E folmja e Dibrës bën pjesë në nëndialektin e gegërishtes qendrore. Është një e folme konservative në disa aspekte.

Lexo më shumë

BORA E SHKURTIT “FLORIRI I BARDHË” I BUJKUT
MEDITIM | NGA ABDURAHIM ASHIKU

 

Bardhësia e dëborës ka mbuluar thuajse gjithë Shqipërinë, nga Veriu në Jug, maleve, madje edhe fushave…

Mjetet e komunikimit masiv e kanë fiksuar objektivin rrugëve të zëna e rrugëve me “kujdes në qarkullim”.

E natyrshme. Në kohë të tilla njeriu është i pari. Si fëmija në rrugën për në shkollë e kthim në shtëpi ashtu edhe ai që del nga shtëpia për në punë, që udhëton me automjet, që është në shërbim të njerëzve në spitale, polic në rrugë e kudo ku është e nevojshme për ndihmë.

Lexo më shumë

LILIANA SHEHU, SHEMBULLI MË I MIRË PËR TË RINJTË TANË!
Nga Samet  ZAGRADI

 

Sa herë na ka ndodhur që të dëgjojmë për persona të cilët, edhe pse bëjnë një punë kolosale, nuk njihen apo nuk flitet shumë për ta. Ato nuk preferojnë të jenë në qendër të vëmendjes, por vazhdojnë me fisnikëri e bindje të çojnë deri në fund qëllimet dhe detyrat ndaj njerëzve të cilëve u shërbejnë.

Liliana Shehu është njëra prej tyre.

Lexo më shumë

ERMENDA, VAJZA NGA DIBRA QË DËSHMOI PROBLEMET E RINISË SHQIPTARE NË ZVICËR
Nga Samet ZAGRADI

Dikur qaja përse nuk kisha dy palë këpucë, ndërsa sot më vjen keq kur shoh bashkëmoshatarë që nuk i kanë ato”, thotë Ermenda, vajza 16 vjeçare nga Brezhdani i Dibrës. E bija e një punëtori të thjeshtë dhe e një nëne shembullore, që çdo ditë përpiqet të edukojë dy motrat dhe vëllain e vogël të saj. Prej pesë vitesh Ermenda Hidri është pjesë e organizatës ndërkombëtare World Vision që operon në Dibër, duke parë kështu ndryshime e mëdha në jetën dhe komunitetin e saj.

Lexo më shumë

Shkolla Pedagogjike e Dibrës, vatër e ndritur e dijes për gjithë zonën verilindore
Me rastin e 70-vjetorit të shkollës pedagogjike të Dibrës

 

Nga Shemsi MANJANI*

Shtatëdhjetë vjet më parë, në shtator të vitit 1948, hapi dyert shkolla e parëe mesme në Dibër, shkolla pedagogjike, që rrezatoi dritën e dijes në gjithë zonën verilindore, një ndër zonat më të prapambetura deri në atë kohë në gjithë Shqipërinë.

Qëllimi i shkrimit, aq sa e lejon hapësira e një artikulli, është sensibilizimi në kohë për të përkujtuar këtë 70-vjetor të asaj shkolle që ishte elita e parë për përgatitjen e mësuesve të zonës dhe për gjenerimin e personaliteteve vendase, të munguar prej shumë vitesh.

Lexo më shumë

Rabdishti dhe Radomira,dy fshatrat që po përgatiten për zhvillimin e shpejtë të turizmit

Nga GREHANS UKA

Para disa ditësh qeveria shqiptare hodhi një hap të rëndësishëm për turizmin në Shqipëri. Vendosi që të investoj në 100 fshatra turistik që kanë ndikuar në zhvillimin e turizmit dhe që janë  pikat që tërheqin më shumë turistë. Në fokus të këtij investimi të qeverisë, në bashkëpunim me qeverisjen lokale dhe banorët e zonave; janë parë të nevojshme në infrastrukturën rrugore, çështjet e mbetjeve urbane si dhe përmirësimi i faktorëve të tjerë që ndikojnë në cilësinë e shërbimit të turizmit.

Lexo më shumë

REXHEP GREVA,NJË ZË QË MË VJEN NGA LARG
Nga Abdurahim ASHIKU

 

E kam në vesh e më vjen nga larg. Nuk më ikën se s’mund të ikë. E kam kap dhe nuk e lëshoj. Më ka kap dhe nuk më lëshon.

Ma solli e bija, Besa, në një bisedë shkurt në efir.

E pyeta:

Ka qenë një centralist në centralin telefonik të Peshkopisë që kishte një zë që të bënte për vete, ishte mik me të gjithë, sigurisht edhe imi, shakaxhi që të mbante gjallë.

Lexo më shumë

NDËRMJET LUKSIT NË MONTE CARLO E VARFËRISË NË KENIA
Nga Shaqir SKARRA

Megjithëse unë kam qenë disa herë në Firenze, kam qëndruar e kam kaluar, kam takuar plot emigrantë që punojnë e jetojnë aty prej vitesh, por dibranin e mirë, çidhnakun që ka bërë emër në këtë qytet të artit e kulturës europiane, Adil Përnezha, nuk kisha mundur ta takoja.

Adili çau detin qysh në moshë të re, duke u bashkuar kështu me mijëra e mijëra emigrantë shqiptarë, të cilët i kthyen shpinën vendlindjes me dhimbje dhe fati e dërgoi në Firenze, në qytetin e luleve e me histori të lashtë.

Lexo më shumë
1 2 3