Gratë shqiptare që mbledhin krom përballen me shfrytëzim
Nga Fjori Sinoruka | BIRN


Galeritë e minierës në qytetin e Bulqizës. Foto: BIRN.

Vjollca Gjelleshi mbylli një kapitull të vështirë gjashtë vjet më parë kur vendosi ta ndërronte çekiçin e saj për një biznes të vogël në të cilin ajo shet këpucë të përdorura.
Gjelleshi kishte kaluar 14 vjet duke punuar në minierat e qytetit të saj të lindjes, Bulqizë, në verilindje të Shqipërisë, gjysmën e kësaj kohe duke ndarë kromin nga guri dhe duke e ngarkuar atë në kova.
“Është punë për burra”, tha Gjelleshi, por në Bulqizë kjo është një punë që zakonisht u bie për pjesë grave, shpesh pa ndonjë kontratë zyrtare pune. “Gratë këtu janë për të ardhur keq”, tha ajo.
Për shumë gra të Bulqizës, mbledhja e kromit është e vetmja punë e disponueshme. Qyteti ka një histori të gjatë përsa i takon minierave, por ka fituar më shumë vëmendje vitet e fundit për kushtet e vështira me të cilat përballen minatorët dhe kërkesat e tyre për ndryshim.
Muajin e kaluar, në internet qarkulloi një video ku duken gra shqiptare që punojnë në minierat e kromit në kushte të vështira, duke rritur shqetësimet në lidhje me shfrytëzimin në punë.
Ato shesin kromin deri në tre lekë për kilogram, afërsisht 0,02 euro. Ndonjëherë vetë kompanitë minerare ofrojnë një punë të tillë, duke paguar midis tetë dhe 12 euro në ditë, por rrallë këtyre grave u ofrohet një kontratë zyrtare që mbulon sigurimet shoqërore.
Gjelleshi filloi të punonte në minierë, para se të lëvizte jashtë për të mbledhur krom.
“Kur miniera u mbyll, u detyrova të punoja në stoqe guri jashtë saj”, tha ajo. “Vajza ime u rrit kështu që i duheshin para për shkollën. Ishte shumë e vështirë të punoje në gurore.”
“I mbaj mend ato vite. O Zot i madh! Edhe sot më dhemb shpina.”

Për të lexuar shkrimin e plotë shih lidhjen më poshtë:
https://www.reporter.al/grate-shqiptare-qe-mbledhin-krom-perballen-me-shfrytezim/