“Përkrenare ilire në Shqipëri dhe Kosovë”, një arritje e arkeologjisë

Reçensë e monografisë “Përkrenare ilire në Shqipëri dhe Kosovë” të studiuesit prof. Adem Bunguri.

Nga Prof. dr. Neritan CEKA

Punimi i studiuesit Adem Bunguri me titull “Përkrenare ilire në Shqipëri dhe Kosovë” vjen për diskutim vetëm një vit pas monografisë “Vegla bakri dhe sëpata bronzinë Shqipëri dhe Kosovë”. Në këtë punim, ashtu si edhe në punimin e mëparshëm, autori trajton një kategori të veçantë objektesh prej bronzi, siç janë përkrenaret ilire.…

Lexo më shumë

Hidajet Lahu, Atdheu është i bukur në çdo cep të tij

Hidajet Lahi promovon dy librat e tij

Këto ditë janari 2023, autori Hidajet Lahi, një intelektual i njohur dibran, promovon në Tiranë dy librat “Atdheu është i bukur në çdo cep të tij” dhe “Ujemuja”, monografi, etnografi kushtuar vendlindjes. Një vështrim historik shkruar me fakte e dokumenta, me ngjarje e njerëz të kësaj treve të njohur.
Në promovim morën pjesë banorë nga zona e Ujemujës, por dhe nga zonat përreth e më gjerë.

Lexo më shumë

“Mexhit Capa dhe krahët e fisit”, një monografi studimore e Mevlud Bucit

Historia e fisit Capa është historia e ndritur e një fisi që luftoi për qëndresë dhe mbijetesë ndaj të huajit, sidomos ndaj pushtuesit serb.

Në librat e tij, Mevlud Buci mbështet në një lëndë jetësore të pasur, në gjurmime të jetës së njerëzve, të traditave, bën lidhje të viteve të shkëputura për shkak të dramave dhe lëvizjeve (fisi Capa lëvizi nga Katër Grykët dhe u vendos në Dibër të Madhe), evidenton të shkuarën dhe të sotmen duke krijuar marrëdhënie kohore dhe hapësinore mes tyre, po kështu ngre lart njerëz të suksesit që kanë çarë në jetën e tyre përmes punës dhe ndershmërisë.

Lexo më shumë

Fushë Bulqiza – Katundi i enigmave, vendeve të shenjta, hambari bujqësor mes malesh

Fushë-Bulqiza është katund me pasuri, ku mbi 300 hektarët e fushës së saj pjellore përbëjnë hambarin e kësaj krahine. Fusha përshkohet mes për mes nga rruga e Arbrit, një arterie që do të gjallërojë ekonominë në të ardhmen, do të shtojë bizneset dhe do të rrisë të ardhurat.

Nga ADRIATIK BALLA*

Fushë-Bulqiza është fshati më i madh në sektorin e sipërm të luginës së Bulqizës, pozicionuar në pjesën lindore të saj.

Lexo më shumë

“Kushtetuta e dheut të Lurës”

Gëzim LOKA: Kjo trashëgimi historike e Dheut është bërë pronë-  e kujtesës kolektive të brezave luras dhe do të udhëtojë ende në shekuj e mijëvjeçarë, si një mesazhim vlerash që u krijuan në kohë të vështira për Lurën dhe që iu mbijetuan të gjitha kohëve.

Nuk është e lehtë të shkruash për Kararet e Dheut dhe t’i shohësh në këndvështrimin tënd, kur rreth tyre ka pasur dhe ka ende orvajtje serioze të autorëve të njohur për të depërtuar në arealin e krijimit dhe funksionimit të tyre në kohë-hapësirën luriane.

Lexo më shumë

Identiteti ilir-arbëror i kalabardhasve nuk është plaçkë tregu

Kërkesa për krijimin e bashkisë në Kalabardhë është nevojë jetike për rivitalizimin e kësaj krahine atdhetare dhe të lavdishme. Por vetëm kërkesa për bashki shqiptare është legjitime, e drejtë. Kërkesat për krijimin e bashkisë minoritare janë fallco, janë haptazi antikombëtare, antikushtetuese, diskreminuese për popullsisë kalabardhasve dhe për këtë krahinë kreshnike shqiptare. Sepse kërkesat e linjës maqedonase dhe asaj bullgare janë pa asnjë bazë etnike, se nuk ka asnjë kokë njeriu maqedonas apo bullgar në Kalabardhë.

Lexo më shumë

HEC-i i Skavicës – tradhti ndaj Dibrës dhe interesave kombëtare

Në territorin e Dibrës janë ndërtuar dhjetëra hidrocentrale të vegjël si ai i Setës, i Okshtunit, i Lladimericës, i Tuçepit, i Ostrenit të Vogël, i Trebishtit, i Strikcanit, Krajkës etj., që padyshim ka dëmtuar faunën e florën e kësaj treve, ka prishur ekuilibrat mjedisorë. Shkurt, ndërtimi i HEC-it të Skavicës është shkatërrimi i Dibrës.

30 vitet e fundit nga treva e Dibrës është shpërngulur rreth 45% e popullsisë dhe po të shpërngulen edhe 30 mijë banorë të tjerë do të thotë që Dibra çpopullohet.

Lexo më shumë

Mbytja e Dibrës si harresë që vret

Nga Abdurahim Ashiku

A e din Konventa e Bërnës ku bie Dibra që mbytet e zhduket përgjithmonë?
Sigurisht nuk e din dhe dibranët nuk kanë as gojë që të flasë e bërtasë e as laps që të shkruaj dhe të tregojë se në qendër të hartës së shqiptarëve autoktonë në mijëvjeçarë ka një krahinë që quhet DIBRA, krahinë që u tha pushtueseve osmanë “deri këtu ishte hapi i juaj”, krahinë që e mbrojti vendin e vogël evropian me tehun e shpatës në 18 beteja nga 24 beteja fitimtare të Gjergj Kastriotit-Skënderbeut, krahinë ku me pushkë hodhi në Drin pushtuesin serbo-jugosllav në një betejë epike 101 vjet të shkuara, më 26,27,28 tetor 1921, në Lanë të Lurës.…

Lexo më shumë

Diga e Skavicës – gjëja e fundit që i duhet Shqipërisë

Projekti i hidrocentralit të Skavicës përfshin një digë të madhe të ndërtuar në një grykë të pacenuar me shkëmbinj të lartë pranë fshatit Skavicë në bashkinë e Kukësit. Ndikimet më të theksuara do të ishin në bashkinë Dibër. Rezervuari i madh do të ndikojë, sipas bashkisë, deri në 15,138 hektarë (58 milje katrorë) tokë, kryesisht tokë bujqësore dhe pyje, por edhe 41 fshatra.…

Lexo më shumë

Maqellara, perlë e natyrës shqiptare

Nga HALIL RAMA

Maqellara, njësia më e madhe administrative e Bashkisë Dibër dhe e qarkut me të njëjtin emër, për të dytin vit radhazi përjeton ditë-festën e saj. Nismëtarë dhe protagonistë të kësaj dite, dy kolegë gazetarë dhe shkrimtarë të njohur, Osman Xhili dhe Setki Jashari. Prej disa ditësh ata ftuan nëpërmjet rrjeteve sociale intelektualë të zonës, vendas e me banim në Tiranë, Peshkopi e Bulqizë, si dhe emigrantë të ardhur për pushime në vendlindjen e tyre.…

Lexo më shumë
1 2 3 4 10