Oda dibrane

Ende sot e kësaj dite ajo vazhdon të mbetet një thesar i pazbuluar, një arkiv i gjallë i historisë. Këtu dhe vetëm këtu në një odë mesatare, shtruar bukur me mutaf e herë-herë me sixhade shoshiteshin mendjet. Këtu dhe vetëm këtu ishin të gjitha bashkë alegoria dhe fjala e mençur, anekdota dhe tregimet historike, legjendat dhe pse jo edhe vetë përrallat.…

Lexo më shumë

Udhëtim me BIÇIKLETË maleve të Dibrës

Në foto: Pamje nga një udhëtim me biçikleta gjatë shtegut Golema Planinë - Zhirovnicë në kuadër të projektit Cross-Border Biking, zbatuar nga ALCDF - Fondacioni Shqiptar i Zhvillimit të Kapaciteteve Lokala, financuar nga Bashkimi Europian. Fotot poshtë ilustrojnë shtigjet me biçikleta sipas titullit. © Andi Qyqja

 Andi Qyqja është një çiklist që promovon udhëtimet me biçikleta maleve të Shqipërisë.

Muajt e fundit, në kuadrin e projektit Cross-Border Biking, ai ka udhëtuar në Dibër, dy anët e kufirit me Shqipërisë dhe Maqedonisë së Veriut, duke zbuluar disa shtigje të reja të udhëtimeve me biçikleta malore.

“Cross-Border Biking” është një projekt ndërkufitar, që ka pasur evidentimin e shtigjeve turistike me qëllim rritjen e turizmit të aventurës në rajon.

Lexo më shumë

Dibra sot ka nevojë për të gjithë

Argumentet e qeverisë se ndërtimi i HEC Skavica mënjanon ose parandalon përmbytjet në zonën e nën Shkodrës, është i gënjeshtër, pasi liqenet e HEC-ve në kaskadën e Drinit, kur ka shira me intensitet mbi 100mm shi në 24 orë dhe për një periudhë 4-5 ditë pa ndërprerje, detyrojnë autoritetet shtetëror (KESH) të shkarkojë nëpërmjet portave të shkarkimit përtej kapaciteteve të agregateve të prodhimit të energjisë deri në 2800-3200 m3/sekondë dhe duke shkaktuar kështu përmbytje në zonën e nën Shkodrës.

Lexo më shumë

“Akademik”, titull i merituar për shkrimtarin dhe publicistin Halil Rama

Nga Eglantina ALLIAJ

Pasi ka marrë më parë titujt “Mjeshtër i Madh” nga Presidenti i Republikës (Dekret Nr.11724, datë 17.09.2020), avokat (Liçensë nr.7979, datë 31.10.2014)dhe “Amabasador për paqe” (Dhënë nga Federata Botërore e Paqes Universale), shkrimtari dhe publicisti i njohur Halil Rama, më 21 qershor përjetoi emocionin e marrjes së titullit “akademik”, dhënë nga Bordi i Akademisë Shqiptaro-Amerikane të Shkencave dhe Arteve me qendër në Nju Jork-SHBA.…

Lexo më shumë

NJË DITË PER SKËNDERBEUN

Nga Osman Xhili

Data 6 maj bëri bashkë një grup jo të vogël njerëzish. Kishin ardhur në Dibër nga anë të ndryshme të vendit, nga Tirana Shkodra, Çamëria, Tuzi, Shkupi, Tetova,Kosova e shumë rrethina të tjera. Natyrisht kishte dhe dibranë, që si vendas, që ishin, i shoqëronin dhe i respektonin miqtë, që na nderonin.Inxhinjeri Munir Hoxha, profesori Hysen Uka, poetesha Miranda Derti e shumë të tjerë e zbukuronin takimin me praninë e tyre.…

Lexo më shumë

Ndërtimi i HEC Skavica është asgjesim i Dibrës.

Nga Dali Noka

A duhet sakrifikuar Dibra? Si banor i kësaj treve dhe që i përkas moshës së tretë, me plot bindje dhe me plot argument Dibra nuk ka asnjë arsye për t’u sakrifikuar qofshin këto Rajonale apo Kombëtare. Dibra jo njëherë, por shumë herë është sakrifikuar për interesat e mëdha të Dibrës e mbarë vendit.
Prandaj Dibra njihet për historinë e saj, jo vetëm brenda vendit por në gjithë botën.…

Lexo më shumë

HYNI NË PROTESTA, NGRIJENI ZËRIN NË QIELL, FORCONI RADHËT, MOS DILNI NGA BETEJA DERI NË FITOREN E PLOTË.

Mesazh, drejtuar dibranëve për tu bashkuar në PROTESTA për mbrojtjen e Dibrës

Kur dymbëdhjetë të shkuara ngritëm zërin për ti thënë “JO” ndërtimit të hurdhës së Skavicës, “JO” mbytjes së Dibrës, ishim pak zëra, pak pena; numëroheshim me gishtat e dy duarve: Murati, Aliu, Bujari, Argëtimi, Shaqiri, Halimi, Linda, Xhemali, Hakiu…
Protestën tonë e përcollëm në shtypin e kohës, në gazetën “Rruga e Arbërit”, në përmbledhjen “PO DIBRËS!…

Lexo më shumë

Tiranë, protestë kundra ndërtimit të Skavicës

Dhjetëra qytetarë u mblodhën të shtunën (16.04.2022) në qendër të Tiranës dhe marshuan në drejtim të kryeministrisë për të shprehur revoltën e tyre kundër planeve të qeverisë shqiptarë për ndërtimin e hidrocentralit të Skavicës.
Protestës së thirrur nga një përfaqësi e dibranëve me banim në SHBA iu bashkuan ambientalistë, qytetarë të Tiranës dhe banorë të Dibrës, pronat dhe shtëpitë e të cilëve mbyten nga ujëmbledhësi.…

Lexo më shumë

“Fshati në këmbët e Temlës” – një testament që i lihet fshatit

Nga ESMERALDA BICA

Sa herë lexojmë një libër të shkruar për vendlindjen, gëzohemi pa masë. Dhe kemi të drejtë, pasi brenda tij fshihen ndodhitë e hershme të fshatit, të cilët duke i lexuar mësuar apo kujtuar, çmallemi, mallëngjehemi dhe shpesh herë pyesim veten dhe themi: Heu bre, si nuk i paskemi ditur gjithë këto ngjarje? Dhe në të njëjtën kohë ndjehemi krenar për vendlindjen tonë.…

Lexo më shumë

Dibra, qarku i bukurive përrallore të trashëgimisë glaciale në Shqipëri

Një vështrim gjeografik mbi liqenet akullnajore të qarkut Dibër

Nga Adriatik BALLA, Doktor i Shkencave Gjeografike
Florian Fusha, Doktor i Shkencave Gjeografike dhe Antropologjike, Firence-Itali

Hyrje
Liqenet akullnajore janë një nga pasuritë e çmuara të vendit tonë. Shumë pak është folur për vlerat e tyre të rralla shkencore, peizazhore, turistike, ekonomike e natyrisht fiziko-gjeorafike, dhe shumë pak është bërë për t’i mbrojtur këta “sy të kaltër” në zemër të maleve shqiptare.…

Lexo më shumë
1 2 3 4 5 10