Çarku

TREGIM / nga Artan Gj. Hasani

“Ke përdhosur simbolin e lirisë së qytetit!”. 

Veç këtë fjali kishte mbajtur mend nga aktakuza e gjatë e prokurorit. Kishte bërë plot pesë vjet burg për përmjerjen që në dehje e sipër i kishte bërë publikisht një statuje që simbolizonte Lirinë e Qytetit, pikërisht në çastin e inaugurimit të saj nga kryebashkiaku. Pesë vjet nën vështrimin dhe vëmendjen e syrit të gardianëve. 

Lexo më shumë

Gomari i Madh në vendlindje
fragment nga romani

100 personalitetet e gomarit të madh

Xhafer Martini

Roman

Botimet M&B

ISBN: 978-9928-353-93-1

Faqe: 104

Çmimi: 600 lekë

Gomari i Madh kërkoi karakteristikën në mbledhjen e përgjithshme të gomerëve të fshatit të lindjes. 

– Tani u kujtove ti për fshatin tënd të lindjes? – e pyeti një gomaricë plakë Gomarin e Madh dhe shtoi: 

– Ke njëzet vjet që nuk ke shkelur këtu.

Lexo më shumë

Alegoria nga Dibra

Alegoria e Dibrës

Mevlud Buci

Alegori, anekdota,shprehje popullore

Botimet M&B

ISBN: 978-9928-172-34-1

Faqe: 268, Çmimi: 1500 lekë

Një pasanik që kishte shumë bagëti merr plakun e zgjuar Ramadan Cani nga Dardha dhe shkojnë te Murat Kaloshi.Murati, për të respektuar pasanikun, i liron kryet e vendit, ndërsa Ramadani ulet në fund të odës. Murati nis kuvendin me pasanikun, mirëpo ky, ngaqë nuk dinte muhabet tjetër, foli vetëm për punë bagëtishë.

Lexo më shumë

Shejf e shkruej!

Tregim nga Ahmet Kamberi

Një herë, një plak nga Peladhia, ishte ulur buzë xhadesë ku kalonin njerëz e karroca dhe po vështronte n’qef të vet. Kalon andej një kaloshinë e madhe e zezë dhe zbret dikush. Kalon rrugën dhe i afrohet plakut. 

-Përshëndetje, zotëri!

Shnet (shëndet) e t’mejra (të mira) paç, or lum zotneja, ia ktheu plaku.

-A mund t’ju pyes se ç’po bëni këtu, ndenjur në këtë buzë rruge?

Lexo më shumë

Për poezinë e Avni Ndreut

Gjurmë në fjalë

Avni Ndreu

Poezi

Botimet M&B

ISBN: 978-9928-353-89-4

Faqe: 144

Çmimi: 500 lekë

Nga Halil RAMA

Opinioni i gjerë publik e ka njohur dhe e njeh më shumë si artist, si kërcimtarin e koreografin më të mirë të qindra valleve me motive nga të gjitha trevat e Shqipëisë e të arbëreshëve të Italisë. E njeh si ndër themeluesit e udhëheqësin artistik të të parit edicion të “Odës dibrane” dhe po ashtu si themeluesin dhe drejtuesin e Ansamblit Artistik “Hazis Ndreu”- Nderi i Kombit, ansambël ky që në 10 vitet e fundit ka fituar dhjetra çmime të para e trofe në festivale kombëtare e ndërkombëtare, si në Turqi, Ulqin, Shkup, Strugë, Kërçovë….

Lexo më shumë

Setki Jashari – poeti i dashurisë

Nga Halil RAMA

Maqellara, djep i artit dhe kultures, apo siç njihet edhe si Myzeqeja e Dibrës, veç resurseve të shumta natyrore për ta konsideruar perlë turistike, shquhet në rang kombëtar edhe për resurset e shumta njerëzore e intelektuale.

Pikërisht, vendlindja e personalitetit të shquar Iljaz Pashë Dibra – Qoku, i cili më 10 qershor 1878 kryesoi mbledhjen e parë të Lidhjes Shqiptare të Prizrenit dhe që njihet për kontributin e tij madhor për çështjen kombëtare shqiptare, ndër shekuj, vite e dekada ka  nxjerë personalitete të shquara të fushave të ndryshme.

Lexo më shumë