Arsimi dibran “ç’ka qenë, ç’është dhe ç’do të bëhet”

Reformat thelbësore në arsimin fillor, përforcimi i shkollave të mesme profesionale, përmirësimi i notave në testimet ndërkombëtare, si dhe rikthimi i dinjitetit të mësuesit dhe motivimi i tyre personal. Këto janë parakushtet për një të ardhme të sigurt të arsimit.

Nga Mezin Shehi

Në këndvështrimin tim duke e nisur me atë se “Çfar ka qenë arsimi në Dibër”apo ecuria e zhvillimit të arsimit në Dibër mendoj që kjo kalon në për disa faza ose periudha, për të qen më i saktë në katër të tilla.

Lexo më shumë

Mësuesi Mulla Gafurri

Nga Ismen Brika

Mulla Gafurr Brika lindi në fshatin Ploshtan të nën/ Prefekturës së Bice më 15.04.1875 nga prindër Rrahman Brika Emine Brika (Hafuzi).
Rrjedh nga një familje atdhetare klerikane prandaj ai gëzonte veti si njeri me karakter të fortë e me shumë dhunti, kishte vetitë e një udhëheqësi shpirtëror, kishte kulturë fetare me dije të thella të filozofisë Islame. Ishte një organizator i zoti në punët e fshatit e të xhamisë e më gjerë të zonës, ishte besimtar i përkushtuar ndaj fesë, zotit, atdheut, burrë trim e besnik i dashur me nxënësit, por dhe me xhematin.…

Lexo më shumë

108 vite shkolla shqipe në Dibër

U mbajt në Peshkopi konferenca shkencore kushtuar arsimit në gjuhën shqipe.

Zyra vendore e arsimit parashkollorë (ZVPA) në bashkëpunim me Myftininë dhe Bashkinë e Dibrës, në përkujtim të 108 vjetorit të shkollës së parë shqipe në Dibër, organizuan me datë 23 prillë 2022 një konferencë shkencore. Në këtë konferencë ishin ftuar të kontribuonin me kumtesat e tyre, studiues dhe mësues e drejtues me përvojë të spikatur të arsimit në Dibër dhe Tiranë.…

Lexo më shumë

Neki Osmani, mësuesi i Grazhdanit

Nga Osman Xhili

Ai lindi në Grazhdan të Dibrës më 15 prill të vitit 1942.Ishin vite të vështira, lufte dhe urie, por fëmija i vogël u mëkua me dashurinë për familjen, për dijen dhe patriotizmin.I jati, Veseli, për shumë vite shërbeu si xhandar në administratën e Zogut. 7 prilli i vitit 1939 e gjeti si roje në burgun e Tiranës. Bashkë me lirimin e të burgosurve iku dhe Veseli, duke u larguar përfundimisht nga puna.…

Lexo më shumë

100 vjet Shkolla shqipe e Ploshtanit

Nga Ismen Brika

Për zhvillimin e arsimit në Lumë e në veçanti për shkollën e Ploshtanit, kanë shkruar Prof. Shefqet Hoxha, ‘Mësuesi i merituar’ Isa Halilaj, anëtarët e Akademisë së Shkencave Shqiptaro-Amerikane, Xhavit Lashi, Fatos Daci, historiani Xhemal Domi, Dr. Shefqet Domi, Dr. Fejzullah Gjabri, Muharrem Mezini, Jahe Delia, Mevlan Lushi etj. Në mënyrë të veçantë e të detajuar, kanë shkruar kryesisht bashkëpunëtori i vjetër shkencor, Beqir Shehu, e mësuesi veteran Metush Skeja.…

Lexo më shumë

Ndahet nga jeta Qemal Kërkuti, mësues i mijëra nxënësve

Qemal Kërkuti u nda nga jeta më 17 qershor 2021. Qemali u nda nga familja, djemtë dhe vajzat dhe nipërit e mbesat, nga miqtë e shokët e tij duke lënë në dëshpërim të thellë gjithë ata që kanë jetuar dhe punuar me të.
Qemal Etem Kërkuti ka qenë mësues nga brezi i vjetër që ka lënë gjurmë në arsim në zonën e Maqellarës, për cilësitë e tij të larta si edukator dhe drejtues i aftë, që për 41 vjet la gjurmë të thella në brezat e nxënësve të tij.…

Lexo më shumë

Gjimnazi “Fiqiri Dine” i Maqellarës

Nga Osman Xhili

Nuk e kisha besuar se do të përjetoja emocione aq të mëdha nga një ftesë, për të marrë pjesë në ceremoninë e diplomimit të maturantëve në gjimnazin “Fiqiri Dine” të Maqellarës. Kisha qenë nxënës, por dhe mësues i kësaj shkolle, duke ruajtur kështu kujtime të bukura. Kujtime të hershme vinin në mendjen time, nxënës, profesorë, kolegë dhe drejtues, që dhanë më të mirën e tyre, për të arritur deri në këtë nivel të tanishëm, pesëdhjetë vjet më vonë.…

Lexo më shumë

Hoxhë Kalla

Nga Shaqir Skarra

Edhe në ato vite kur veprimtaria e tij arriti kulmin e sot që ka më shumë se 80 vjet që ka vdekur, gjithmonë në popull është njohur si Hoxhë Kalla. Shumë pak e dinë emrin e tij të vërtetë. Emri i tij tek ne si nëpërmjet legjendës. Ai ishte dhe mbeti Hoxhë Kalla. Kanë shkruar për të shumë në Dibër si: Ismail Strazimi, Haki Stërmilli, Xhafer Martini, por përciptazi me emrin e njohur në popull si Hoxhë Kalla.…

Lexo më shumë

Për mësuesin veteran Ramiz Leka

Nga Zabit Lleshi

Më 27 mars u nda nga jeta mësuesi veteran Ramiz Abaz Leka, nga Kovashica e Grykës së Vogël të Dibrës. Lindi në vitin 1934, në një familje me një të kaluar patriotike. Gjyshi i tij Elmas me Rrahman Lekën luftuan përkrah Merrsim Demës në kryengritjet e mëdha 1910-1912 dhe mbrojtjen e fitoreve të saj 1913-1921. Mbështetën Qeverinë e Lushnjes dhe revolucionin demokratiko-borgjez të vitit 1924.…

Lexo më shumë

Kopshti i Kërçovës

Ftesën e drejtoreshës së Dibrës, Ajrie Dachi, për të vizituar kopshtin e fëmijëve të Kërçovës e prita me shumë kënaqësi. Arsyet për këtë ishin të shumta. Unë nuk kisha qenë më parë në këtë qytet dhe ja tek më jepej tani një rast i mirë. Kisha dëgjuar për to, se janë njerëz të punës dhe shumë bujarë, por dhe trima të çartur, kur e lypte nevoja, për të mbrojtur vatanin e atdheun.…

Lexo më shumë
1 2 3 5