Këngë dhe fjalë të urta popullore
Tubë këngësh e fjalësh të urta popullore, të mbledhura në krahinën e Ujemujës të qarkut të Dibrës

Nga dr. Fejzulla Gjabri

Studiuesi Hajri hehu është kthyer në vendlindje për së dyti herë. Herën e parë, me fjalën e Ujemujës*. Tani, me krijimtarinë folklorike të Ujemujës.

Libri ka gjashtë pjesë: këngë djepi; këngë motmoti; këngë dashurie; këngë dasme; fjalë të urta; gjëegjëza. Autori nuk zgjatet në komentimin e tyre, pasi ato flasin vetë. Por aty ku ia ka dashur puna, jep komente e shpjegime letrare, gjuhësore, stilistike etj.…

Lexo më shumë

Bota fëmijënore në poezinë e Selim Çerpes
Nga Ilmi DERVISHI

Shpeshherë, kur shkruan për një libër të një autori me të cilin ke miqësi, është e vështirë të bësh një vlerësim për krijimtarinë e tij, pa u ndikuar prej miqësisë. Por me librin “Cicërimat në agime”- poezi për fëmijë të poetit Selim Çerpja, e kam të lehtë. Sepse, së pari e kam njohur krijimtarinë e tij në pikturë, në poezi e interpretim, por e kam njohur autorin edhe si djali i Sali Çerpes, një valltar virtuoz i ansamblit të Dardhës në Dibër, si nip i Qazim Selimit, – themeluesi, organizatori dhe interpretues i grupit folklorik të Zall Dardhës, që me punën e përkushtimin e tij, e çoi këtë ansambël deri në Moskë, në Festivalin e Rinisë Botërore.…

Lexo më shumë

“Këmisha e njeriut të lumtur”
Xhafer Martini përkthehet në hungarisht dhe esperantisht

Nga Shaqir Skarra

Para një viti shkrimtarit Xhafer Martini nëpërmjet WhatsApp-it i vjen ky mesazh:
“Mirdita Xhafer, jam Bardhyl Adem Selimi, mësues në pension (në fakt ka qenë pedagog i filozofisë), 75 vjeç, mik i Vesel Hoxhës dhe i Ylli Xhaferit. Para ca vitesh lexova përrallën tuaj “Këmisha e njeriut të lumtur”. Më pëlqeu. E përktheva në esperantisht dhe e futa në një nga numrat e Buletinit elektronik dymujor të Shoqatës Shqiptare të Esperantos.…

Lexo më shumë

“Aty te portat Skée” është një libër ku janë strukur të gjitha imazhet, tropet dhe figurat e veprave të mia
Shënim i autorit për botimin e dytë të vëllimit poetik

Aty te portat Skée është libri im i parë, i botuar para 25 vjetësh nga shtëpia botuese “Onufri”, që asokohe ishte në Elbasan. Me të nis rishtaria e rrugëtimit tim letrar. Më 1996, kur doli libri, unë isha student i institutit të letërsisë botërore “A. M. Gorki”. Librin e botuar ma dërgoi botuesi, z. Bujar Hudhri, në Moskë, me anë të Olga Kollpakovës, ish-atashe e kulturës në ambasadën ruse në Tiranë.…

Lexo më shumë

Kontribut në zhvillimin e novelistikës sonë
Nga Ramazan Buci

 

Pas romanit “Kur vdiste Kanuni”, shkrimtari dhe kulturologu shqiptar Xhafer Martini botoi vëllimin me novela. Këto novela të japin një kënaqësi të madhe kur i lexon. Po të shprehemi me gjuhën e popullit, do të thoshim se janë njera më e bukur se tjetra. Por, për mendimin tim, e pakrahasueshme me asnjë nga novelat e këtij vëllimi, një nga më të bukurat e letërsisë shqiptare, është ajo me titull “Korbin Kosta”, që hap vëllimin.…

Lexo më shumë

“Mos ma prekni lumin tim”, një rrëfim për luftërat, eksodet dhe epidemitë e viteve 1912 – 1920
Nga Ahmet Prençi

Kur publicisti dhe studiuesi Sakip Cami ma besoi recensën e librit të tij “Mos ma prekni lumin tim”, unë e lexova me shumë ëndje dorëshkrimin. Gjatë leximit mendja u arratis në udhëtimin e atyre viteve, 100 vite më parë dhe, kuptova se si disa ngjarje të historisë përsëriten, për fajin e shoqërisë, ose jo të saj.
Autori është ndodhur historikisht në buzë të lumit të Drinit të Zi.…

Lexo më shumë

Selim Çerpja vjen me Gonxhe në muzg
Nga ILMI DERVISHI

Këto ditë sapo doli nga botimi libri me poezi “Gonxhe në muzg”, i autorit Selim Çerpja. Në 76 poezi të këtij vëllimi poetik trajtohen tema të larmishme e në veçanti tema të ditës, fenomene të shoqërisë së sotme. Poezia e tij lexohet rrjedhshëm, ka gjetje artistike, ka muzikalitet me rimë të zgjedhur që tingëllon bukur. Një veçanti e kësaj përmbledhje me poezi është këndvështrimi i autorit mjaft origjinal të ngjarjeve e fenomeneve të jetës së përditshme.…

Lexo më shumë

Panoramë e historisë së Rremullit dhe të Matit, nga lashtësia deri më sot
Nga Qazim D. Shehu

Në bisedat e herëpas’hershme me Bajram Canametin, midis të tjerave, binte fjala për historinë dhe të kaluarën, prerjet e saj kohore dhe integritetin perms vazhdimësisë së saj. Bajrami shpjegonte me pasion këtë lidhje dhe me ekzaktësi fliste për njerëz, ngjarje, të cilat mbanin brenda një sharm trimëror dhe romantik.
Ai, me një kujtesë të admiruar, mbante mend emra të pafundmë nga fise të ndryshme, duke dhënë detaje të hollësishme për ‘to e këto detaje ishin aq mbresëlënëse, sa shpesh arrin deri te bërthama e një poezie.…

Lexo më shumë

Hoxhë Bajram Buci (Mullà Bajrami), teologu, ideologu, luftëtari dhe martiri i Rilindjes Kombëtare Shqiptare
Nga Qazim SHEHU

 

Të shkruash për paraardhësit e tu, edhe kur ata kanë qenë njerëz të zakonshëm, është obligim moral e shpirtëror, por të shkruash për ata paraardhës të cilët kanë lënë gjurmë jo vetëm në jetën e fisit, por në historinë kombëtare, ky është obligim mbi obligim, që kthehet në detyrë të shenjtë kombëtare, morale dhe njerëzore, sepse për figura të tilla të gjithë kemi nevojë të lexojmë e të dimë.…

Lexo më shumë

JAKUP CANI I SOFRAÇANIT 
Nga AZIS KETA

Pak kohë më parë doli libri “JAKUP CANI I SOFRAÇANIT”,me autor Zabit LLESHI dhe botuar nga M&B.

Në sallën shkencore të Bibliotekës Kombëtare dhe Arkivin Qendror të Shtetit, po të pyesësh punonjëset e shërbimit, të tregojnë tavolinën e punës të Zabit Lleshit, ku salla e studimit është bërë për të shtëpia e tij e dytë. Duke qenë brenda profesionit të tij të ngushtë: histori- gjeografi, autori Zabit Lleshi, mbi 30 vjet mësues i kësaj fushe, disa vite drejtor i Muzeut në Dibër, i angazhuar gjithnjë me shkrime në shtyp dhe kumtesa në aktivitete të ndryshme, tek: “Jakup Cani i Sofraçanit”, ai vjen natyrshëm, me një cilësi thellësisht të re dhe një libër të mirëfilltë historie të paqortueshëm.…

Lexo më shumë
1 2 3 7