Abdurahim Ashiku: Është koha për një memorial që i bën nder Dibrës mbarë

 

E ndjej si obligim qytetar që t’ju përcjell respektin tim për nismën me të vërtetë madhore që arritët ta realizoni: 100 vjetorin e betejës historike të Lanë-Lurës dhe 100 vjetorin e vendosjes së kufijve që edhe sot kemi, me veprimtari të gjëra që nga rivendosja e lapidarit të Lanë-Lurës, Konferencës Shkencore në Peshkopi dhe tash të Konferencës Shkencore “100 VJET NGA LUFTA E DIBRËS”, Tiranë, 20 dhjetor 2021.…

Lexo më shumë

Bulqiza, “bukuroshja e fjetur”
Nga Sami Curri / Bulqiza ime

Një masë kritike prej 47 xhupash fosforeshentë kishin pushtuar trotuarin pranë RTSH-së. Të ishe pjesë e masës qeshje dhe mendoje eskursionet me shkollën, të ishe i jashtëm i merrje të gjithë për të marrë. Plot migrantë malesh, veshur ngjyra ngjyra, kundra borës dhe shiut që nuk po shkonin në Valbonë, as në Curraj apo në Lurë, po shkonim në Bulqizë. Ku do të dilte kjo masë kritike askush nuk mund ta dinte që pa gdhirë.…

Lexo më shumë

Sofra e kullës së madhe në Lashkizë
Nga SHAQIR ÇERPJA

Që nga koha kur u ndërtua kjo kullë, gati dy shekuj më parë, vitet dhe koha kanë ecur. Kanë ndryshuar brezat, ka ndryshuar dhe kulla, por nuk kanë ndryshuar themelet e saj. Kanë ndryshuar njerëzit, pasardhësit dhe trashëgimtarët e kullës, kanë ndryshuar edhe miqtë e saj, por nuk ka ndryshuar tradita, bujaria dhe mikpritja e kullës së Xheladin Hysës.

Kulla e Xheladin Hysës në Lashkizë

Lashkiza është fshat i thellë malor i Dibrës.…

Lexo më shumë

Lura po vendoset në vendin që i takon në historinë dhe kulturën shqiptare
Nga prof. dr. Adem Bunguri

Sot është një ditë e veçantë për Lurën, hyjneshën tonë të bekuar nga Zoti dhe të nderuar nga Presidenti I Republikës me titullin e lartë “Nder i Kombit”. Lura për të cilën at Gjergj Fishta shkruante se “kush nuk ka pa Lurën nuk njeh Shqipërinë”, Lura që me bukuritë e saj natyrore, tërhoqi vëmendjen e Ms. Edith Durham, që e cilëson atë si “një fushë e bukur, që kurrë nuk kishte parë në asnjë vend të Ballkanit”.…

Lexo më shumë

Udhëtim përgjërues peizazheve të Pasmarit
Nga Selman Mëziu

Pasi lë udhën automobilistike Muhur-Peshkopi zbres aty ku dikur ka qenë një liqen. Në disa harta, dhe në kujtesën e brezave të viteve ’70 ai ka mbetur ngjyrë kaltër me një digë me gjatësi 244m. Ku fëmijët e atyre viteve, edhe mësonin notin. Ndërsa në gushtin e vitit 2021 ai nuk jeton. Fatkeqësi natyrore?Ndonjë tërmet që plasariti kupën e liqenit me lartësinë mbi det 428m?…

Lexo më shumë

Sa humbet Dibra nga ndërtimi i hidrocentralit të Skavicës?
Fusha me pjellore e Dibrës padyshim nga vendet me prodhuese që së bashku me Maqellarën ishin vërtet një hambar jo vetëm drithi.

Në vitin 1990 kur u shemb sistemi kooperativist prodhoi 2258 ton drithëra, ama ka patur dhe vitin e mirë ta quajmë 1983 kur u prodhuan 4735 ton drithëra. Ishte kjo Luginë e Drinit që mbante edhe 3500 gjedhë, ku afërsisht gjysma e tyre ishin lopë e që prodhonin 600 ton qumësht, kur viti më i mirë ishte 1988 e prodhimi arriti 711 ton por edhe afro 140 ton mish…

Nga Abdurahim Ashiku

Mbytja e fushës pjellore të luginës së Drinit të Zi, fushë që ka mbajtur me bukë e prodhime blegtorale ndër shekuj popullsinë e fushës dhe maleve të Dibrës është shikuar, si pikë e parë, si masë për mos përmbytjen e Shkodrës, si pikë e dytë si hurdhë uji zbrazja periodike e së cilës do të krijojë stabilitet në kaskadën e hidrocentraleve të Fierzës, Komanit, Vaut të Dejës dhe Bushatit dhe së treti si prodhim energjie elektrike shumica e së cilës do të shkojë për plotësimin e nevojave të Kosovës…
Asnjë zë, asnjë germë e shkruar publikisht, nuk është dëgjuar e shkruar për dëmin e jashtëzakonshëm natyrorë, për bukën që ka dhënë dhe jep ajo në shekuj nëpërmjet prodhimit bujqësor e blegtoral.…

Lexo më shumë

Mbillen në Lurë 2712 pisha të zeza

“Trees for Lurë” (Pemë për Lurën) organizoi gjatë muajve shtator-tetor një aksion për mbjelljen e pemëve në Lurë. Rezultati i këtij aksioni ishte mbjellja e 2712 pishave “Pinus Nigra” 2-vjeçare në një zonë të kategorisë 2 dhe 3 të Parkut Kombëtar të Lurës, që ndodhet në dhe ndodhet në lartësinë 1300m mbi nivelin e detit.
Në aksionin për mbjelljen e pemëve mori pjesë edhe zëvendësministrja e Turizmit dhe Mjedisit, Almira Zebi Xhembulla.…

Lexo më shumë

Radoveshi, “fshati me kulakë”
Nga dr. Besnik RAMA

Radoveshi njihet historikisht si një ndër fshatrat më të begatshme të krahinës së Gollobordës. Doje drithëra, i gjeje; doje pemë, i kishe me bollëk; doje livadhe e pyje, nuk mungonin në të katër anët; doje trima, gati ishin në çdo kohë; doje nuse për shtëpi, nuk zhgënjeheshe; doje ustallarë, mjaftonte t’i kërkoje; doje mundës, kampionë i kishe; doje burime, mund te freskoheshe si askund tjetër.…

Lexo më shumë

Peshkopi, përkujtohet 100 vjetori i betejës së Lanë-Lurës
veprimtari

“Këtu, më 26-28 tetor 1921, u zhvillua beteja heroike midis vullnetarëve dibranë të lirisë dhe ushtrisë pushtuese të Jugosllavisë së parë, e njohur në histori si Beteja e Lanë-Lurës ose e Qafë-Gelqeres, që çoi në përmbylljen me fitore të një lufte të ashpër 9-vjeçare. Lavdi qëndresës së Dibrës!” – shkruhet në pllakën përkujtimore.

Më 28 tetor 2021, në Pallatin e Kulturës “Haki Stërmilli” Peshkopi u zhvillua konferenca me temë “100- vjetori i luftës së Dibrës kundër pushtuesve serbë”.

Lexo më shumë

Jam atje, me mend e me shpirt, por pa penë e fotoaparat në dorë…
100 VJETORI I LANË - LURËS DO TË ISHTE REPORTAZHI MË I DASHUR I JETËS SIME

I DASHUR DURO,
Të falënderoj shumë për emalin dhe mesazhet.
Unë do të kisha dashur të jesh i pranishëm në këtë aktivitet të rëndësishëm dhe të thoni fjalën tuaj si publicist i shquar në këtë 100 vjetor të rëndësishëm të luftës kundër pushtimit serb në Peshkopi (25-26 tetor) dhe Tiranë (6-8 dhjetor).
Unë besoj se prania juaj në Konferencën e Peshkopisë,do ti bënte nder kësaj konference, pjesëmarrësve dibranë dhe historisë së Dibrës.

Lexo më shumë
1 2 3 7