Lufta e Vlorës dhe lufta e Dibrës bënë realitet Pavarësinë e shpallur
Zhvillohet në Akademinë e Shkencave konferenca shkencore “100 vjet nga lufta e Dibrës”

Vlora, Dibra, Kopliku dhe Korça i kthyen sovranitetin dhe territorialitetin e humbur shtetit shqiptar

Trajtohet për herë të parë në nivel akademik lufta heroike 9-vjeçare kundër pushtuesve serbë

Për herë të parë historia e luftës heroike 9-vjeçare të Dibrës kundër pushtuesve serbë bëhet objekt kërkimor në nivel akademik.
Më 20 dhjetor 2021 Akademia e Shkencave, në bashkëpunim me Institutin e Studimeve të Historisë Ushtarake dhe shoqatën “Çidhna dhe Kastriotët” organizuan konferencën shkencore “100 vjet nga lufta e Dibrës”.…

Lexo më shumë

“Është koha që në vend të historisë folklorike të kemi historinë e librave”
Fjala e rastit e akademik Skënder GJinushi:

Jam i vetëdijshëm se të gjithëve ne këtu në këtë sallë na mundon pyetja: Pse kaq vonë të flitet për luftën e Dibrës? Për këtë pyetje do të japin përgjigje me argumente historianët që kanë mbrojtur doktorata e kanë shkruar monografi. Por ka diçka për të thënë edhe në këtë fjalë hyrëse. Ekziston një analogji simetrike midis mënyrës si është paraqitur në histori lufta e Vlorës, që ishte një luftë kombëtare, dhe luftës së Dibrës, që ishte një luftë territorial-krahinore për të njëjtin qëllim.

Lexo më shumë

“Historia Shatku”, dokumentari historiko-biografik prezantohet në Muzeun Historik Kombëtar
Nga Tofik Jegeni

“Faik Shatku, sëbashku me figurat dhe personalitetet e tjera juridike të kohës, do të mbahen mend si juristët e parë të cilin njihnin më së miri praktikën juridike të së drejtës së krahasuar dhe legjislacionet evropiane të kohës”

Presidenti Ilir Meta nderoi z. Faik Shatku – Dibra me “Dekoratën e Artë të Shqiponjës”, Dalip Rusin dhe Ali Pustinën me titullin “Kalorës i Urdhërit të Flamurit”; Ibrahim Jegenin me titullin “Kalorës i Urdhërit të Skënderbeut”; si dhe Hasan Bakiun dhe Gëzim Ostreni me titullin “Për Merita të Veçanta Civile”.

Lexo më shumë

DIBRA PAS PAVARËSISË KOMBËTARE (1912-1918)
Marrë nga libri “HISTORIA E DIBRËS” i prof. dr. Kristo Frashëri:
Që nga lashtësia deri në mars 1939, ISBN: 978-99956-04-82-0, Botimet M&B, Tiranë 2012

Nga Akademik Kristo Frashëri

Populli dibran e priti me entuziazëm shpalljen e pavarësisë kombëtare, për të cilën kishte luftuar shekuj me radhë. Por gëzimi nga vendimi historik i Vlorës u përzie me një ndjenjë të thellë zemërate kundër okupatorëve të rinj të atdheut. Për më tepër, atë e pushtoi një shqetësim i madh për fatin e mëtejshëm të trevës dibrane, të cilën e lakmonin dy nga shtetet fitimtare të luftës ballkanike – Serbia dhe Bullgaria.…

Lexo më shumë

Veprimtaria jubilare për 100 vjetorin e fitores së Dibrës ndaj pushtuesve serbë më 1921

Me 20 tetor 2021, në një nga sallat e Akademisë së Shkencave të Republikës së Shqipërisë në Tiranë u mbajt një tubim organizuar nga Unioni i Shoqatave të Bulqizës (Bulqizë, Grykë e Vogël, Grykë e Madhe, Gollobordë e Martanesh). Veprimtaria kushtuar 100 vjetorit të luftës 9 vjeçare të Dibrës(1912-1921) u mbyllën me një sesion Jubilar me tematikë historike.
Morën pjesë qytetarë nga Bulqiza, intelektualë e studiues të historisë nga trevat e Dibrës, Bulqizës, Gollobordës e Martaneshit.…

Lexo më shumë

 100 VJETORI  I  BETEJËS  SË  LAN LURES, 1921 DHE I TËRHEQJES PËRFUNDIMTARE  TË  SERBVE  NGA  TERRITORET  SHQIPTARE 
Nga  Sakip  Cami

Ushtria serbe me 8 Dhjetor 1921 u tërhoq në kufirin e përcaktuar prej konferencës së ambasadorëve, në londër dhe i liruen tokat shqiptare të Dibrës. Me 10 dhjetor 1921 fuqit tona kombëtare hynë në diber, peshkopi e në lume si ngadhnjimtarë tue pasë në ballë komandantin e pergjithshëm Elez isufi dhe Kapiten Ali Rizain, dy burra të çmueshem që meritojne çdo nderim për trimëni, burrërine e atdhedashuni e tregueme kurdoherë e veçanarisht gjatë kohës kritike që vazhdoi lufta.

Lexo më shumë

Historia e ngritjes së Muzeut të Kastriotëve në Sinë
Studjuesi Besnik S.Kebej sjell fakte arkivore dhe burimore për origjinën dibrane të Skënderbeut

Nga Halil RAMA

Ne muzeun e Kastrioteve ne Sine

Gjon Muzaka që në shekullin e 16-të ka lënë si testament: “Ta dini se gjyshi i Zotit Skënderbe quhet Pal Kastrioti dhe nuk pati më shumë se dy fshatra të quajtura Sinë dhe Gardh i Poshtëm…” (Gardhi i Poshtëm ndodhet në Muhurr)
Librin “Origjina dibrane e Skënderbeut” (Historia e ngritjes së Muzeut të Kastriotëve në Sinë) të autorit Besnik Selman Kebej, që është një studim vërtetë shkencor, ndër të tjera e bën të besueshëm një referencë nga historianët e mirënjohur, prof.Stafanaq Pollo e prof.Kristo Frashëri.…

Lexo më shumë

Luftërat e Dibrës kundër ndërhyrjes ushtarake jugosllave i hapën rrugën shtetit kombëtar shqiptar
Me rastin e 100 vjetorit të betejës së Lanë Lurës, 28 tetor 1921
Prof. Bajram XHAFA

Me rastin e 100 vjetorit të betejës së Lanë Lurës, 28 tetor 1921, organizojmë këtë akademi përkujtimore shkencore në këtë vit jubilar. Është beteja e fundit në ballafaqimet luftarake të dibranëve me serbët, në Luftën Çlirimtare të Dibrës kundër Intervencionit Ushtarak Jugosllav të viteve 1918 – 1921.
Beteja në Lanë Lurë në fakt përmbyllte një etapë historike të qëndresës luftarake të shqiptarëve me fqinjët ballkanikë dhe jo ballkanikë, periudhë që kanga popullore në mënyrë poetike e ka stampuar në vargun “Qe nantë vjet luftojmë me krajla”.…

Lexo më shumë

Beteja e Lanë Lurës, epopeja e madhe e qëndresës
Nga Gëzim LOKA

Në arealin e luftërave të njëpasnjëshme dhe qëndresës së pathyeshme luriane kundër pushtimeve dhe tiranisë së të huajve, Beteja e Lanë Lurës e vitit 1920 është një faqe e ndritur historie, që do të bëjë krenare në jetë të jetëve jo vetëm Lurën e lurianët, jo vetëm Dibrën e dibranët, por gjithë shqiptarinë.
Në këtë betejë madhore shkëlqeu edhe një herë shpirti qëndrestar lurianë, guximi, trimëria, besa e burrëria luriane, virtytet më të mira të një krahine, ku kanë kaluar mbretër e perandorë, princa e gjeneralë, shkrimtarë e diplomatë të shquar, të cilët ia kanë ngritur zërin dhe lavdinë Lurës sonë.…

Lexo më shumë

Vesel Murrja “Plaku” me famë i Dibrës
Nga ARIF MURRJA & XHELADIN MURRJA

Figura 1.1 –Trojet ku lindi dhe jetoi Vesel Murrja (Foto e realizuar nga Fitim Murrja, nipi i Veselit)

1. Hyrje

Jeta dhe veprimtaria e Vesel Murrës është pjesa e gjashtë e studimit “Kronologjia, e fisit Murrja në Luzni të Dibrës”. Vesel Murrja lindi më 1884 dhe vdiq në shkurt të vitit 1961. Jetoi 77 vjet në fshatin Selane (Figura 1.1). Kastragjyshi i Veselit ishte Halil Murrja, pinjolli i parë i fisit Murrja, në fshatin Hotesh që mori të drejtën e Parisë/Kreut të Malit/Krahinës të/së Luznisë.…

Lexo më shumë
1 2 3 10