Aksidentet e pahetuara rrisin pasigurinë në minierën e Bulqizës
Nga Sami Curri

Grafikë ilustruese nga Jurgena Tahiri / reporter.al

Bilancit tragjik të aksidenteve në miniera iu shtuan pesë të vdekur dhe 28 të plagosur gjatë vitit 2020, por vetëm gjysma e rasteve u inspektuan dhe hetuan nga AKSEM – një praktikë që sipas ekspertëve rrit pasigurinë në punë dhe krijon terren për fatalitete.

Mëngjesin e 21 janarit, gjatë një shpërthimi të programuar eksplozivi në galerinë e kromit në Bulqizë, zjarrmëtari me inicialet B.C dëmtoi rëndë këmbën e djathtë.…

Lexo më shumë

Pensionisti që bën punë të mëdha
Nga Osman Xhili

Blegtori i ri Denis Miftari e ka shtruar rrugëtimin e tij të jetës, përmes një biznesi, që e dashuron dhe i fali vitet e tij më të bukura. Nga zemra na del një urim i sinqertë për njeriun e punës, për të patur sa më shumë suksese e të ardhura për familjen e tij.

Mensur Shehu, nga Dohoshishti i Dibrës, po u drejtohet të tetëdhjetave, por shpirtin e ka akoma të ri, trupin të fortë e zemrën të dhembshur për të bërë punë në dobi të komunitetit e të shoqërisë.…

Lexo më shumë

Të anulohet marrëveshja me kompaninë amerikane Bechtel
Peticioni/ Shoqata për Mbrojtjen e Pellgut të Drinit të Zi kërkon ndalimin e planeve për ndërtimin e Skavicës

Përpara se të nisin protestat e ardhshme, Shoqata për Mbrojtjen e Pellgut të Drinit të Zi, ka nisur një peticion në drejtim të Presidentit të Republikës, Kryeministrit të Shqipërisë, Kryetarit të Parlamentit Shqiptar, Ministrit të Energjisë dhe Infrastrukturës, Ambasadores së SHBA në Tiranë dhe kompanisë amerikane “Bechtel”, ku kërkojnë ndalimin e planeve për ndërtimin e HEC të Skavicës.

Nga Bujar Karoshi

Pa gjumë rrinë banorët e fushës së Shkodrës kur shiu përmbyt tokat e tyre, por pa gjumë rrinë edhe banorët e fushës së Dibrës, të cilët kërcënohen vazhdimisht me përmbytjen e tokave të tyre nga HEC i Skavicës.…

Lexo më shumë

publikohet letra / KE tërhiqet nga mbështetja për Skavicën
Komisioni Europian i kërkon qeverisë të bëjë transparencën e projektit me kompaninë amerikane “Bechtel”

Në fillim të janarit 2021, Komisioni Europian ka njoftuar se do të anulojë asistencën teknike për projektin e hidrocentralit të Skavicës, pasi qeveria shqiptare ka vendosur që ta heqë atë nga lista e prioriteteve prioritare të Planit të Investimeve të Ballkanit Perëndimor të Komisionit Europian.
Revista “Monitor” ka publikuar një letër të Colin Wolfe, drejtori i Kornizës së Investimeve e Ballkanit Perëndimor (WBIF), pjesë e KE-së, i ka dërguar Znj.…

Lexo më shumë

Të dy Dibrat bashkë për mbrojtjen e Luginës së Drinit

 

Në foto: Bashkim Mashkulli

“Dibranë, të kësaj e asaj ane të kufirit, dibranë që jeta u shpërndau sa në rrethinat e Tiranës dhe të Durrësit, aq edhe në emigracion ngujuar në të pesë kontinentet… thoni JO SKAVICËS, jo MBYTJES SË DIBRËS…
Është një ftesë që vjen nga Dibra e Madhe, plaga që nuk shuhet kurrë derisa ata një ditë të bashkohen…

Bashkim Mashkulli, drejtues i pushtetit lokal në Komunën e Dibrës së Madhe më shkruan:
Përshëndetje Abdurahim !…

Lexo më shumë

Të ndalet gjuetia me dinamit në Drinin e Zi

“Dinamit Ndal! Unë jam Drini i Zi” është projekti më i ri i organizatës “North Green Association”, mbështetur nga “Lëviz Albania” një projekt i financuar nga Agjencia Zvicerane për Zhvillim dhe Bashkëpunim (SDC).

Gjuetia me dinamit e peshkut në Drinin e Zi ka qenë një problem gjatë viteve të fundit. Sidomos gjatë verës, kur Drini shfrytëzohet edhe për veprimtari të tjera, plazh dhe rafting, gjuetia me dinamit është një problem jo vetëm për mbrojtjen e iktiofaunës dhe faunës në luginën e lumit Drin i Zi, por edhe një rrezik për jetën e qytetarëve.…

Lexo më shumë

A ka shkëmb graniti në sheshin “Skënderbej”?
Nga prof. asoc. dr. Vesel Hoxha

 

Nuk vura re në shesh blloqe graniti nga Mali i Korabit… Mungonin përfaqësuesit e blloqeve të mermerit nga Korabi, me tregues fiziko – mekanik cilësorë e me larmi ngjyrash. Janë nga më të mirët e vendit tonë e më gjërë, sidomos ato të vendburimit të varrosur të Përroit të Veleshicës…  Nuk shikuam në shesh as ndonjë bllok magmatik të llojit bazik, gabrodiabaz nga Mali i Sorokolit… As nga Lura, e cila është mjaftë e pasur me lloje të shumta shkëmbinjësh, sidomos me ultrabazikë nga më cilësorët si dhe, zonën e Selishtës, zonën e Reçit, zonën e Gramës, Grykën e Lumit të Setës, Malin e Kërçinit dhe, vendosjen e një kristali të madh Gjipsi të lloit Selenit nga Vendburimi Radika, i njohur në të gjithë Evropën, i cili ndodhet në afërsi të qytetit të Dibrës, në Maqedoninë e Veriut.…

Lexo më shumë

Një paqetë cigare e një kile kafe…
Skica nga Abdurahim Ashiku: Tre mesele në hava e një përtokë

1. – E THËNË…
Është e thënë dhe e përsëritur sa herë bie shi…
…Dy shokë ia kishin marrë udhës në këmbë.Njeri kishte një çantë në krah e një ombrellë që e ngulte dhe e shultë në tokë si bastun. Tjetri ishte me duar në xhepa. Një re e zezë kapi kupën e qiellit, e pa numëruar deri në dhjetë, ia behu një shi me shtamba.…

Lexo më shumë

As në vdekje nuk jemi të barabartë!
Dy fjalë për një vdekje në familje dhe për statusin e gjuhës shqipe

A ka fakt më domethënës se ky raport zyrtar, i lëshuar më 11 janar 2021?! As në vdekje nuk jemi të barabartë, o Zot! Zyrtarisht jo. As në komunat me shumicë shqiptare. Po të ndodhte kështu me serbin në Kosovë do të shkonte puna deri në OKB!

Që në RMV nuk është zgjidhur ende problemi i statusit të gjuhës shqipe, fajin e kanë në radhë të parë partitë politike shqiptare në këtë shtet, të cilat nga zgjedhjet e para pluraliste të vitit 1991 e deri më sot, pra plot tridhjetë vjet, participojnë në pushtet, por as shteti amë, Republika e Shqipërisë, nuk është pa faj, e as “shteti i dytë shqiptar në Ballkan”, Republika e Kosovës, nuk mund të amnistohet krejtësisht.

Lexo më shumë
1 2 3 19