Parmenda, roli i saj në jetën e njeriut

Ndryshimet dhe zhvillimin që solli kjo vegël, jo vetëm në bujqësi, por edhe në aspektin social

Nga Marjo Kaca

Bujqësia ose agrikultura është një praktikë, proces i vazhdueshëm, një rutinë e përditshme e njeriut që kujdeset për bimët dhe kafshët. Kjo fushë ka pasur, ka dhe do të vazhdojë të ketë një rëndësi të madhe dhe të veçantë në jetën e njeriut.…

Lexo më shumë

Bimët mjekësore, mundësi të reja të kultivimit

Nga Osman Xhili

Vetëm pak ditë më parë përfundoi në qarkun e Dibrës, një projekt i GIZ-it për bimët mjekësore. E kush më mirë se dy shkencëtarët e bujqësisë dibrane, Dali Horeshka dhe Zyber Gjoni, do ta merrnin përsipër një barrë të tillë. Daliu, ekonomist me përvojë dhe njohës i shkëlqyer i bujqësisë, kurse Zyberi, doktor shkencash, ish pedagog i universitetit studiues dhe grumbullues i bimëve mjekësore.…

Lexo më shumë

Gazmend Hajdaraga i Dibrës së Madhe

Nga Osman Xhili

Ai tani po u drejtohet të tetëdhjetave, por pamja e fiziku i tij të japin përshtypjen e tre dekadave më pak. Ndoshta dhe faqet e një libri nuk do të mjaftonin për të treguar e përshkruar jetën e tij të gjatë, të mbushur plot e përplot me ngjarje, disa të bukura e të këndshme, të tjera të dhimbshme e të trishta.…

Lexo më shumë

Ferma e Atli Manit, nga pemëtaria e blegtoria te bimët mjekësore

Nga Osman Xhili

Familja Mani në Pejkë të Dibrës, ka kohë që ka krijuar emrin e saj dhe përpiqet të radhitet te fermerët më të mirë të këtij rrethi. Lidhjet e kësaj familje me bujqësinë dhe blegtorinë datojnë që para viteve nëntëdhjetë. Rustem Mani ishte mjaft i njohur në rrethin shoqëror të kohës. Për shumë vite shërbeu si kryetar i këshillit të bashkuar për Melanin.…

Lexo më shumë

31 fruta dhe perime

Nga Hajredin Toca*

Brezi im kishte ëndërr të mbaronte një shkollë të lartë, por, të shkoje në universitet për Agronomi, nuk pëlqehej. Edhe unë gëzoja se do të mbaroja shkollën e lartë, por jo për profesionin e agronomit. Pasi mbarova studimet, e kam thënë dhe e them përsëri, isha me fat që kisha studiuar në degën e duhur, me dije të gjithanshme për tokën e për bimët, për kiminë e agrokiminë, për biologjinë e për gjenetikën, etj.…

Lexo më shumë

“Agrinet Albania“, mbi 10 vjet ndihmë për fermerët e Maqellarës

Ishte vërtet fat e mirësi për fermerët e Maqellarës, që të binin në kontakt me stafin e mrekullueshëm të fondacionit “Agrinet Albania”, me qendër në qytetin e Korçës. Historia nisi këtu e dhjetë vite të shkuara, në takimet që organizonte agrobiznesi shqiptar. Fillimisht ishin lidhje të brishta, takime me dy tre fermerë, që më vonë u shpeshtuan, për të lidhur një miqësi që nuk do të shuhej më.…

Lexo më shumë

Veli Torba, fermeri që nuk di të ndalet

Ai nuk arriti te shkojë më shumë se shkollimi i mesëm, ndonëse dëshirat i kishte të mëdha. Bile dhe atë e mbaroi, pa shkëputje nga puna, pasi duhej të ndihmonte familjen e tij të varfër, siç ishin të gjitha familjet e asaj kohe. Linte pas fshatin e tij të bukur malor e derdhej fushave poshtë me një çantë të thjeshtë në sqetull, me pak libra e fletore në të, por me shumë dëshira e ambicie për të ardhmen.

Lexo më shumë

Katastrofa ekologjike është ulur këmbëkryq në malet tona

Më poshtë po ju paraqesim një intervistë të tij dhënë dy vite më parë gazetarit Bashkim Koçi, përgatur për botim nga Abdurahim Ashiku, në shenjë nderi dhe respekti për Haki Kolën që iku pa e vënë në zbatim ëndrrën për një pylltari të kohës në të gjithë hapësirën e Shqipërisë dhe Kosovës.

Intervistoi: Bashkim Koçi, dhjetor 2018 

Inxhinier! Si është sipas jush gjendja, mund të jepni një informacion të shkurtër  rreth situatës që përjetojnë pyjet në vendin tonë?

Lexo më shumë
1 2 3