Xhevdet Krrashi që më mori fluturim maleve të Çidhnës

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dhe më uli qetë-qetë brigjeve të jetës së tij në mërgim.

Në vitin 1993 isha në Rodos. Më kapi policia dhe kam ardhur 18 orë me pranga në duar nga Rodosi në Pire me një traget që quhej Milena…

Po, po, më mori siç merret zogu nga foleja e më hodhi fluturim atyre maleve ku bukuria shkrihet në heroiken.

Më mori nga ngujimi i çuditshëm përmes hapësirave të hekurta, të ngushta deri në ekstrem, të dhunshme deri në përçudnim,

Unë jam Xhevdet Krrashi, më tha.…

Lexo më shumë

Jonuz Ndreu, aktivist i njohur i mërgatës politike shqiptare 

88 vjet nga Dibra, me tirqit, xhubletën dhe ksulën e bardhë e dibranit,  deri te uniforma e ushtrisë amerikane dhe trashëgimia e tij patriotike e atdhetare. 

Jonuz Ndreu ishte një nga ikonat e diasporës ndër vite, mbasi ai është edhe djali i Cen Elezit, nipi i Elez Isufit (Arushës së Malit). Nuz Ndreu, siç i thërrisnin, është biri i denjë i njërës prej familjeve më të mëdha shqiptare e njohur si – Familja e Derës së Madhe së Ndreut të Sllovës.

Lexo më shumë

Fragment nga reportazhi “Pas gjysmë shekulli, mes nxënësve të mi…”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

…Një emigrant, një që vjen nga një vend i huaj dhe që shkon për arsye të ndryshme në një vend tjetër, shkon gjithnjë me mendimin për tu kthyer. Fatkeqësisht emigrantët mbeten emigrantë. Gjithmonë e kemi në mendje që një ditë do të kthehemi por se kur është ajo ditë është e pamundur ta përcaktosh.

… Qëllimi i shoqatës“Nënë Tereza”është që gjuha shqipe të bëhet pranë gjuhës greke në shkollat greke, aty ku mësohet gjuha greke, atje duhet të mësohet edhe gjuha shqipe.

Lexo më shumë

Shoqata Atdhetare “Dibra” nga SHBA: “E duam Dibrën”

Nga Beqir SINA

DIBËR: Kryetari Dashnor Miftari, dhe disa anëtar të kryesisë së Shoqatës Atdhetare “Dibra”, nga New York – SHBA, të cilët ndodhen me pushime verore në qytetin e Dibrës së Madhe, vendlindjes së tyre, së bashku me familjet, shkruan në faqen e tyre në rrjetin social Facebook, se: “Në emër të SHAD, falënderojnë Klubin Bjeshktar & Çiklist “Dibra”, për këtë bashkëpunim si dhe për angazhimin e tyre maksimal që ç’do gjë të shkojë në mënyrën më të mirë të duhur”.…

Lexo më shumë

Profesor Egriu, “ambasadori” dibran në Suedi

Të shkruash për profesorin e nderuar, Ibrahim Egriu, është sa e lehtë, aq dhe e vështirë. E lehtë, sepse jeta e tij është e ngjeshur me një aktivitet të begatë arsimdashës e patriotik. E vështirë, sepse nuk mundesh të pasqyrosh gjithë këtë material, brenda kornizave të një shkrimi, apo emisioni televiziv.
Profesor Egriu lindi në Maqëllarë të Dibrës, në vitin 1939, vit që përkon me pushtimin fashist të Shqipërisë.…

Lexo më shumë

Ëndrra amerikane është ëndërr shqiptare

Erman Dine është një nga pasardhësit e Fiqiri Dines, kryeministër i Shqipërisë në Korrik-Gusht 1944. Ai është djali i vogël i Sazan dhe Veronika Dines, i lindur dhe rritur në Gjazë të Lushnjes, ku familja e tij ishte e interrnuara.
“Unë ndjehem fatlum që jam pjesë e familjes dhe e fisit që bëri jo pak emër, jo vetëm në Dibër por në të gjithë Shqipërinë”, e nis bisedën Ermal Dine, që njëkohësisht është edhe një kantautor i njohur në SHBA.…

Lexo më shumë

Kultura, Historia dhe Tradita Shqipëre prezantohet në Minnesota

Stenda Shqiptare në Festivalin e Kombësive.

“Edhe pse Stenda ishte, sipas mendimit tonë modeste, nga përshtypjet e vizitorëve doli një nga më të mirat. Interesimi për Shqipërinë, është i jashtëzakonshëm, dhe ndoshta duhet menduar më seriozisht për turizmin e organizuar. Shqipëria, edhe sikur vetëm turistike, do ishte një minierë floriri për banorët e saj”.

Agim Deva, bashkëshortja e tij Suela, së bashku me vullnetarë të tjerë nda Komuniteti Shqiptar, për katër ditë me radhë prezantuan Shqipërinë në Festivalin e Kombësive, që u mbajt në Minnesota të SHBA më 3-6 maj 2018.…

Lexo më shumë