Rrugëtimi profesional i një minatori

Shefqet Duriçi, novatori e muzikanti i shquar në Bulqizë

ME RASTIN E 75-VJETORIT TË MINIERËS SË KROMIT BULQIZË,1948-2023.

Nga Bashkim Lami

Në fisin Duriçi në Vajkal me traditat më të mira patriotike, dallohej në vite përpjekja për të jetuar me dinjitet duke punuar, por më veçanërisht në këtë shkrim do të sjellim një familje zanatçinjsh në disa breza. Shefqet Duriçi ka lindur më 1942 në Vajkal Bulqizë në një familje zanatçinjësh dhe të përkushtuar ndaj punës, babai i tij Asllani dhe xhaxhai Arifi kanë qenë mjeshta të ndërtimit të shtëpive bashkë me Ismailin e Selmanin, por edhe të punimit të orendive shtëpiake, për të jetuar me ndershmëri dhe për të arritur objektivat për të edukuar e shkolluar fëmijët, që të bëhen të zotët për jetën e tyre.…

Lexo më shumë

“Hazis Ndreu: i papërsëritshëm, i papërtuar, modest dhe shpirtmirë”

Në 95-vjetorin e lindjes:
Nga Dritëro Agolli, Moikom Zeqo, Kol Jakova, Xhezair Abazi, Bujar Kapexhiu, Xhafer Martini e Agron Tufa: Si e kanë vlerësuar Hazis Ndreun

DRITËRO AGOLLI: “Hazis Ndreu, miku im, mjeshtër i humorit dibran. Sot e kësaj dite si ai nuk gjen më. I papërsëritshëm, i papërtuar, modest dhe shpirtmirë”

MOIKOM ZEQO: “Hazisi është unik. I veçantë, i rrallë në çdo krijimtari të tij, ku ka tërhequr vëmendjen e shumë shkrimtarëve me mënyrën e veçantë të të rrëfyerit, duke qenë një nga pasuritë më të mëdha në rrafshin e ligjërimit, jo vetëm kombëtar, por ndoshta edhe europian”

KOLË JAKOVA: “Hazis Ndreu asht ngritë mbi rapsodët aktualë të Veriut..Ai

Lexo më shumë

Haki Kola, inxhinieri që bëri më të njohura pyjet dhe shërbimin pyjor shqiptar në botë

Haki Kola, punoi mbi 42 vjet, si specialist, kërkues shkencor e drejtues; në frutikulturë, në pyje, zhvillim rural, etj.. Ai është autor i shumë publikimeve për pyjet dhe mjedisin, për dushqet dhe shkurret, përdorimin e tokës, mbi traditat rajonale në lidhje me të drejtat e përdoruesëve të pyjeve dhe kullotave etj.

Nga Gjon Fierza, Janaq Male

Në 30 vitet e fundit, emri i inxhinierit tashmë të ndjerë Haki Kola zë një vend të veçantë në Pylltarinë shqiptare por dhe në Kosovë, si një konsulent dhe drejtues i projekteve për pyjet, të financura dhe mbështetura nga donatorët ndërkombëtar.…

Lexo më shumë

Faris Cibaku, sfidanti i pamposhtur

Mësues Farisi po shijon pensionin mes Dibrës dhe Tiranës. Ai nuk është mësuar të qëndrojë pasiv as në mundje, as në arsim dhe askund tjetër. Ai ka krijuar një fermë interesante me të gjitha llojet e pemëve frutore dhe kalon aty kohën e lirë. Ka mbjellë dhe 90 rrënjë arra turke, që tashmë janë në vitin e tretë dhe kanë filluar të prodhojnë kokrrat e para.

Lexo më shumë

Beqir Gjoka, një nga 100 shqiptarët e suksesshëm në SHBA

Portret / shqiptari nga Tërnova e Dibrës në “Albanian American Success Story”

Për merita të veçanta në misione ushtarake Beqiri është dekoruar nga Presidenti i Republikës së Shqipërisë, Alfred Moisiu. Në Irak, për merita dhe shërbime të rëndësisë së veçantë në misione speciale ushtarake, Beqiri dekorohet nga Komanda Amerikane me Flamurin e Nderit.
Beqir Gjoka u lind në Tërnovë me 19 Maj1974, në një familje patriotike.…

Lexo më shumë

Ibrahim Kolari, një jetë mes sfidash të fituara

Kontributet e Ibrahim Kolarit, këtij njeriu me zemër të madhe, shtohen dhe në Dibër.  Sporti, kultura, arti dhe njerëzit në nevojë, janë gjithmonë pikat e dobëta, kur ai nuk mund t’i thotë jo kërkesës që vjen në emër të tij.

Ndërsa jetonte e punonte në Amerikë, Ibrahim Kolari nuk mund të harronte vendlindjen, atje ku u lind e u burrërua, atje ku u thurrën ëndërrat dhe projektet e para.

Lexo më shumë

Abdulla Musa Hoxha i Dibrës…

Shënime për një qytetar të thjeshtë të qytetit tim…

Dhe një dokument i rrallë -1946

 

Ata ishin dy vëllezër, Musai dhe Abazi, me rrënjë jetese shekullin XIX.

Musai la pasardhës Abdullain, Hatijen, Shemsiun, Ismailin dhe Verën…

Abazi la pasardhës Remen, Hajriun dhe Sulën…

Bedrika, bashkëshorte e Musait  dhe Terja, bashkëshorte e Abazit deri pas viteve ’60 kanë qenë qytetare të respektuara të Peshkopisë si motra…

Hajri Hoxha, kushëri i parë i Abdullait, në kujtimet e tij (në dorëshkrim) përcjell një pamje të gjerë të kohës dhe rrënjëve të gjakut të tyre në Dibër…

Ai shkruan: “Me qindra familje nga Dibra e Madhe u detyruan që më 1913 e deri në 1922 të linin vatanin e të gjenin mikpritjen tek vëllezërit e tyre në Shqipëri vëllezër që hapën portat e tyre me zemrën bujare me çfarë kishin: bukë e kripë e strehim duke mos u marrë as edhe një cent qira, familje që në muajt parë e shtronin bukën së bashku në sofrën e tyre.

Lexo më shumë

Petrit Bajra, mësuesi i Dibrës së Madhe

Nga Osman Xhili

Familja e tij mendohet të ketë ardhur nga Macukulli i Matit, për tu vendosur në rrethinat e qytetit të Dibrës së Madhe. Ky qytet, në atë kohë ishte një qendër e rëndësishme diturie, zejtarie dhe me toka mjaft pjellore në rrethinat e tij. Të gjitha këto ishin arësye të mjafta, për të marrë vendimin e stacionimit të familjes Bajra në këto troje.…

Lexo më shumë

Profesor Qazim Xhelili, një jetë në shërbim të arsimit në Shqipëri

Profesor Qazim Xhelili u lind në Dibër në vitin 1941. Pasi mbaroi me rezultate të shkëlqyera shkollën pedagogjike, punoi për disa vjet si mësues në rrethin e Dibrës.
Shqipëria sapo kishte mbyllur plagën e madhe të analfabetizmit dhe para mësimdhënësve në vendin tonë u shtrua një detyrë e madhe, që nuk njihte orare, por kurajo dhe përkushtim dhe falë këtyre njerëzve kurajozë të dijes, u ngrit një sistem i organizuar i arsimit dhe përgatitën shoqërinë për një një sistem të ri shoqëror.…

Lexo më shumë

Rexhë Rexha, një jetë me stetoskop dhe zemër në dorë…

Nga Dukagjin Hata

Në ata vite të trazuar që lame pas, ku gjithçka tollavitej në vorbulla ankthi dhe depresioni kolektiv, të paktë ishin ata që me modelin e sjelljes së tyre lanë gjurmë të mira dhe do të përkujtohen me mall e dashuri nga të gjithë ata që i njohën dhe përfituan nga shërbimet e tyre.
Një ndër ta është dhe Rexhë Rexha nga Sllatina, mjeku i përkushtuar dhe pasionant, që gjithçka e vuri në shërbim të njerëzve ku shërbeu me përgjegjësi e dashuri.…

Lexo më shumë
1 2 3 12