“Kushtetuta e dheut të Lurës”

Gëzim LOKA: Kjo trashëgimi historike e Dheut është bërë pronë-  e kujtesës kolektive të brezave luras dhe do të udhëtojë ende në shekuj e mijëvjeçarë, si një mesazhim vlerash që u krijuan në kohë të vështira për Lurën dhe që iu mbijetuan të gjitha kohëve.

Nuk është e lehtë të shkruash për Kararet e Dheut dhe t’i shohësh në këndvështrimin tënd, kur rreth tyre ka pasur dhe ka ende orvajtje serioze të autorëve të njohur për të depërtuar në arealin e krijimit dhe funksionimit të tyre në kohë-hapësirën luriane.

Lexo më shumë

Identiteti ilir-arbëror i kalabardhasve nuk është plaçkë tregu

Kërkesa për krijimin e bashkisë në Kalabardhë është nevojë jetike për rivitalizimin e kësaj krahine atdhetare dhe të lavdishme. Por vetëm kërkesa për bashki shqiptare është legjitime, e drejtë. Kërkesat për krijimin e bashkisë minoritare janë fallco, janë haptazi antikombëtare, antikushtetuese, diskreminuese për popullsisë kalabardhasve dhe për këtë krahinë kreshnike shqiptare. Sepse kërkesat e linjës maqedonase dhe asaj bullgare janë pa asnjë bazë etnike, se nuk ka asnjë kokë njeriu maqedonas apo bullgar në Kalabardhë.

Lexo më shumë

Klodian Tanushi, përjetësimi i heroit të paqes në shkollën 9-vjeçare Qesarak

Në Qesarakë, Lagje 12 e kryeqytetit, përurohet shkolla 9-vjeçare që do mbajë emrin e tij. Gazeta “Rruga e Arbërit” e paralajmëroi që para një viti

Nga Halil RAMA

Një vit më parë, Gazeta “Rruga e Arbërit” Nr. 12 (184) Dhjetor 2021, që në faqe të parë njoftonte titullin“Një shkollë me emrin e heroit të paqes, Klodian Tanushi”.“Ishte kjo një kërkesë e babait të Heroit, ish-ushtarakut shembullor Basri Tanushi, mbështetur edhe me propozimet konkrete të dy organizatave të veteranëve: Org.

Lexo më shumë

Nderi i Kombit Margarita Xhepa në promovimin e poezisë së Demir Rusit

Autori i 10 librave nderohet me Çertifikata Mirënjohje nga Bashkia e Bulqizës dhe nga Shoqatat “Bulqiza” e “Jehona Shqiptare”

Kryebashkiaku i Bulqizës, Lefter Alla, që falë drejtimit të saj me kompetencë, profesionalizëm e përkushtim qyetar, ka bërë dhe po bën aq shumë punë të mira në dobi të komunitetit, s‘kishte se si të mos vlerësonte në këtë ditë të shënuar ikonën e teatrit dhe  kinematografisë, “Nderin e Kombit” Margarita Xhepa, duke i dhuruar asaj simbolin e qytetit minator të Bulqizës

Nga Halil RAMA 

Bulqiza, e njohur si qyteti i minatorëve për nëntokën e saj të pasur me mineralin e çmuar të kromit, ka dhe një pasuri tjetër mjaftë të çmuar: elitën e saj krijuese.

Lexo më shumë