“Problemet gjeologjike në rrugën e Arbrit nuk qëndrojnë, politika nuk ka pasur vullnet për ta përfunduar”

Prof. dr. Bashkim Lleshi, një ndër autorët e studimit të fizibilitetit,  flet për problematikat e ndërtimit të Rrugës së Arbrit.

Ky investim i rëndësishëm është kthyer në rrugë politike dhe premtimesh elektorale për vota, si majtas dhe djathtas. Vetë zvarritja tregon se politika nuk ka pasur vullnet për ta përfunduar. Së pari që kur u fillua ndërtimi nga Bulqiza deri në urën e Çerenecit, duhet të themi që ishte rikonstruksion i rrugës ekzistuese dhe nuk është rruga e Arbërit.

Lexo më shumë

“Rruga aktuale e Arbërit nuk është ajo çfarë kemi konceptuar me bashkëpunëtorët

Flet Hysen Uka, një nga nismëtarët e ndërtimit të rrugës së Arbrit

Rruga e Arbërit nuk është menduar si një rrugë lokale, si një rrugë vetëm për Dibrën. Kur e ngushtojmë konceptin për rrugën e Arbërit, thjeshtë dhe vetëm për Dibrën do të thotë se ne nuk e kemi kuptimin e plotë për idenë fillestare të nismëtarëve për këtë projekt. Rruga e Arbërit fillon nga buza e detit Adriatik, njësohet me segmentin e autostradës Durrës – Tiranë, e cila konsiderohet nga ne si pjesë e rrugës së Arbërit, vazhdon në lindje të Tiranës, depërton qafën e Murrizit, përshkon luginën e Planit të Bardhë, luginën e Bulqizës, grykën e Radikës dhe përfundon atje ku kyçet në Korridorin e Tetë në Izvor (Kërçovë) ose në fushën e Pollogut.

Lexo më shumë

Banorët: Lugina e Drinit të Zi duhet të mbrohet

  • “Banorët e zonave që preken direkt apo indirekt nuk kanë patur në asnjë moment mundësinë për t’u shprehur ndaj këtij projekti” 

  • “Po Dibrës, Jo Skavicës”, një nismë e cila u mbështet nga EuroNatur, organizoi takimet në të 32 fshatrat, të cilat mbulohen nga uji nëse ndërtohet diga e HEC-it Skavica.

  • “Kujdes, mos firmosni asnjë lloj letre, që mund tu afrohet. Do ta ndalojmë ndërtimin e Skavicës, me të gjitha format e mundshme të protestës e revoltës tonë, pasi ndërtimi i Skavicës, është baraz me ‘s’ka Dibër më’.”

Lexo më shumë

KJO FUSHË E BUKUR…

Nga ABDURAHIM ASHIKU

Kjo fushë e bukur, më e bukura dhe më pjellorja e Dibrës që ujitet nga uji i malit dhe uji i Drinit të zi, kjo fushë në të cilën TasimKarasani mori në vitet ’50 NJËQIND kuintal për hektarë misër të varietetit të njohur “Farë Madh”…

Kjo fushë ku i bashkëngjitet Fusha e Ushtelencës, Cetushit dhe Katundit të Ri duke formuar ekspozitën e madh të prodhimeve bujqësore të Dibrës, të prodhimit të misrit, grurit, fasules, perimeve e në kodrat rreth e qark (Gjaricës nga ku është fiksuar fotoja nga Edmond Hasani), të vreshtave të Dohoshishtit e të pemëtoreve të Luznisë…

KJO FUSHË DO TË MBYTET…

Qeveritë e ditëve të këtyre tre dekadave, të djathta e të majta, kanë harruar aksiomën e jetës se toka është mjet i pazëvendësueshëm në jetën njerëzore, se për të shtuar atë në shërbim të prodhimeve që mbajnë jetën gjallë po synohet (dhe po veprohet) që edhe shkretëtira e Gobit në Azinë Qendrore, edhe Saharaja të ujiten e të vihen nën kulturë, këta qeveri, me Skavicën dhe me betonizimet masive bëjnë krimin më monstruoz historik.

Lexo më shumë

Skavicë do të thotë më shumë mjegull, zymtësi dhe zhdukjen përfundimtare të Dibrës së Poshtme

Nga MAJLINDA HOXHA *

Nëse më herët emri Dibër të kujtonte qershitë, jufkat, arrat apo të tjera, tani ky emër të lidh menjëherë me problemin Skavica. 

E cilësoj si të tillë, se nëse për qeverinë apo disa të tjerë, ky emër do të thotë përparim, strategji, pavarësi; për Dibrën do të thotë sfidë për ekzistencë. 

Dhe meqë u njoftova se atje po bëhen disa takime me banorët në lidhje me këtë problematikë , vendosa të udhëtoj nga Tirana dhe të bëhem pjesë e këtyre bisedave. 

Lexo më shumë

20 arsye pse nuk duhet ndërtuar Skavica

Skavica nuk është HEC rentabël, sepse 1MW energji ajo nuk e prodhon për 10-12ha tokë të përmbytur, por e prodhon 1MW për 50-60ha tokë të përmbytur, që do të thotë që me këtë pesëfish tokash të përmbytura të prodhimit të saj, prej 9000 ha, energjia mund të blihet me një njësi prodhimi dhe të ngelen katër njësi të tjera;

Skavica shpërngul 20,000 banorë, që arrin të përmbytë deri në 16,000ha, gjë e cila quhet përmbytje e përhershme dhe me dëme të pakthyeshme, ndërkohë që përmbytja në Shkodër, sidoqoftë është përmbytje e përkohshme, disa ditore dhe me dëme të kthyeshme.

Lexo më shumë

KËSHILLA PRAKTIKE PËR DËGJESAT PUBLIKE TË VLERËSIMIT TË NDIKIMIT NË MJEDIS:
Mos harroni kurrë të dokumentoni gjithçka nga këto takime, që të keni dëshmi ligjore të vlefshme

Sigurohuni që të ketë një procesverbal të diskutimit. Sigurohuni që komentet tuaja janë shënuar saktësisht në procesverbal dhe shkruani çdo informacion të ri ose shtesë të diskutuar ose referencë eksperti. Sigurohuni që e praktikoni të drejtën tuaj për të marrë pjesë – jepni komentet tuaja dhe sqaroni pyetjet tuaja gjatë seancës. Nëse nuk është kështu, mbani prova dhe kërkoni që ky fakt të vihet në dukje siç duhet nga autoritetet.

Lexo më shumë

Deutsche Welle: Hidrocentrali i Skavicës, projekti i kundërshtuar prej dekadash

Rajoni i Dibrës: Natyra ka qenë dorëlëshuar në këtë pjesë të verilindjes në Shqipëri, ku gjen diell, erë dhe ujë me bollëk Foto:  Kristi Çavo / DW

Një hidrocentral me kapacitet instalimi 210 megavatë, që planifikohet të ndërtohet në Skavicë të Kukësit, në lumin Drini i Zi, rrezikon më shumë se 30 fshatra në Dibër, zona kufitare me Skavicën.

Nga ELONA ELEZI / Deutsche Welle

Një rrugë thuajse e pakalueshme dhe sfilitëse lidh fshatrat e Dibrës me Skavicën në Kukës, aty ku pritet të ndërtohet hidrocentrali aq shumë i debatuar këtej pari.

Lexo më shumë

Projekti i Skavicës ndjell frikë dhe pasiguri në luginën e Drinit të Zi

“Mbi 32 fshatra humbin lidhjen direkte me Peshkopinë, si dhe “mbytet” trashëgimia kulturore –historike 3000 vjeçare”

Banorët e Dibrës që preken nga ndërtimi i hidrocentralit të Skavicës e kundërshtojnë projektin që pritet të përmbysë 35 fshatra, ndërsa kanë frikë se nuk do të marrin dëmshpërblim të drejtë për pronat e tyre nësë ai ndërtohet.

Ministrja e Infrastrukturës dhe Energjisë, Belinda Balluku tha gjatë një fjalimi në parlament në tetor 2022 se punimet do të nisnin brenda 9 muajve, por se ende vijonin negociatat për financimin e digës.

Lexo më shumë

Fushë Bulqiza – Katundi i enigmave, vendeve të shenjta, hambari bujqësor mes malesh

Fushë-Bulqiza është katund me pasuri, ku mbi 300 hektarët e fushës së saj pjellore përbëjnë hambarin e kësaj krahine. Fusha përshkohet mes për mes nga rruga e Arbrit, një arterie që do të gjallërojë ekonominë në të ardhmen, do të shtojë bizneset dhe do të rrisë të ardhurat.

Nga ADRIATIK BALLA*

Fushë-Bulqiza është fshati më i madh në sektorin e sipërm të luginës së Bulqizës, pozicionuar në pjesën lindore të saj.

Lexo më shumë
1 2 3