“Nënë Tereza: Shenjtorja dhe Kombi i Saj”
Nga Arben Çokaj
Frankfurt am Main, Gjermani

Gëzim Alpion “Nënë Tereza: Shenjtorja dhe Kombi i Saj” Bloomsbury: New Delhi, London, Oxford, New York, Sydney: 2020,296 faqe ISBN: HB: 978-93-89165-05-0& 978-9389165-04-3; eBook:978-93-89165-06-7 https://www.bloomsbury.com/uk/motherteresa-9789389165067/

Alpion është një ndër studiuesit dhe autorët më të shquar anglisht-shkrues të kohës sonë, që merret me sociologji dhe me historinë e zhvillimet shqiptare, dhe ndër autorët më të besueshëm të përshkrimit të historisë rreth Nënë Terezës, murgeshës së famshme, që u bë e njohur me kontributin e saj humanitar.…

Lexo më shumë

Prezantohet nisma “Rruga Lidhja e Prizrenit”,
Një lidhje e re mes Dibrës e Kukësit

Rruga e Rinisë” shpejt do të tretet në fundin e ujërave të ujëmbledhësit të HC-Skavica, ndaj ne po kërkojmë ta ringjallim atë, si një rrugë të standardeve bashkëkohore, përmes projekt-idesë “Rruga Lidhja e Prizrenit.

“Rruga e Arbërit tashmë është realitet me dalje në Luginën e Drinit të Zi. Gjithashtu, Rruga e Kombit është një realitet tjetër në veri të Luginës së Drinit të Zi, ku bashkohen dy Drinat.

Lexo më shumë

MALLKIMI I DRINIT TË ZI…
Replikë shoqërore me Rexhep Ndreun për shkrimin “Mallkimi i malit”

Nga Abdurahim Ashiku

Malet na kanë shitue, sepse shkelëm mbi Zana…

Të kuptoj, i nderuar Rexhep Ndreu, dhe të mbështes. Jam në krahun tënd ndër të tjera, sepse ju jeni një filiz i pyjeve të Dibrës, nga ata filiza që nuk i përkul stuhia, bora e rrebeshi. Të kam lexuar herë pas here gjatë këtyre vjetëve ikjeje larg atdheut, malli e brenge për Dibrën dhe dibranët.…

Lexo më shumë

Kanun në …kalë (!)
 Nga HAKI PËRNEZHA

Oda e Dibrës në shekuj ka shërbyer si kudhër në të cilën janë rrahur e kalitur me kujdes të gjithë anët e karakterit të dibranit. (Fjala është për odën si institucion e jo sa banesa e dhoma kish në Dibër.) Ajo ka qenë “parlamenti” në të cilin janë marrë vendime e janë bërë besatime, si dhe u janë dhënë zgjidhje mjaft problemeve që jeta u ka rezervuar dibranëve përgjatë gjithë historisë së saj shumëshekullore.…

Lexo më shumë

Një nga 100 fshatrat turistikë, që nuk ka as rrugë…*
vëzhgim

Tre muaj pas afatit të fundit, përgjatë së cilit duhet të rilindnin “100 fshatrat turistikë”, 4 ministritë përgjegjëse e kanë të vështirë të rendisin arritjet e premtuara. Heshtjen e tyre e thyejnë, rrugët e pashtruara, mbetjet urbane, dhe braktisja financiare në këto zona rurale si fakte të pamohueshme të një dështimi qeverisës. “Vetting” ka udhëtuar, në disa prej këtyre fshatrave, si Rabdishti i Peshkopisë, ku banorët që prej 30 vitesh presin shtrimin e një rruge 6 kilometrike, kanë vendosur që të mos u japin politikanëve atë që më shumë lakmojnë, votën dhe mundësinë e riciklimit të premtimeve të gënjeshtërta.…

Lexo më shumë

Dibër, zgjedhjet parlamentare: 73 kandidatë për 5 vende në parlament
Nga Bujar Karoshi

Dy partitë kryesore, PD dhe PS, janë në luftë të ashpër për mandatin e tretë, i cili rrezikohet nga kandidati i pavarur

Zgjedhjet për deputetë në Kuvendin e Shqipërisë, që do të mbahen më 25 prill 2021, në Dibër zhvillohen në kushtet kur i është hequr një mandat deputeti. Nga 6 vende në parlament, që ka pasur Dibra në të kaluarën, tashmë do të jenë 5.…

Lexo më shumë

Aksidentet e pahetuara rrisin pasigurinë në minierën e Bulqizës
Nga Sami Curri

Grafikë ilustruese nga Jurgena Tahiri / reporter.al

Bilancit tragjik të aksidenteve në miniera iu shtuan pesë të vdekur dhe 28 të plagosur gjatë vitit 2020, por vetëm gjysma e rasteve u inspektuan dhe hetuan nga AKSEM – një praktikë që sipas ekspertëve rrit pasigurinë në punë dhe krijon terren për fatalitete.

Mëngjesin e 21 janarit, gjatë një shpërthimi të programuar eksplozivi në galerinë e kromit në Bulqizë, zjarrmëtari me inicialet B.C dëmtoi rëndë këmbën e djathtë.…

Lexo më shumë

Sheh Iljazi i Vleshës
Nga Mehdi Marku

“Një ditë do të ndërrojë regjimi, sa do i egër dhe i gjatë të jetë”!
Një figurë e shquar dhe shumë e njohur në Dibër e më gjerë qe edhe Sheh Iljazi, i biri i Shezumanit të Vleshës.
Sheh Iljazi lindi në Vleshë, më 1895. Ai qe një vazhdues i denjë i traditave popullore e patriotike, me shumë autoritet dhe me zgjuarsi të madhe.…

Lexo më shumë

Të anulohet marrëveshja me kompaninë amerikane Bechtel
Peticioni/ Shoqata për Mbrojtjen e Pellgut të Drinit të Zi kërkon ndalimin e planeve për ndërtimin e Skavicës

Përpara se të nisin protestat e ardhshme, Shoqata për Mbrojtjen e Pellgut të Drinit të Zi, ka nisur një peticion në drejtim të Presidentit të Republikës, Kryeministrit të Shqipërisë, Kryetarit të Parlamentit Shqiptar, Ministrit të Energjisë dhe Infrastrukturës, Ambasadores së SHBA në Tiranë dhe kompanisë amerikane “Bechtel”, ku kërkojnë ndalimin e planeve për ndërtimin e HEC të Skavicës.

Nga Bujar Karoshi

Pa gjumë rrinë banorët e fushës së Shkodrës kur shiu përmbyt tokat e tyre, por pa gjumë rrinë edhe banorët e fushës së Dibrës, të cilët kërcënohen vazhdimisht me përmbytjen e tokave të tyre nga HEC i Skavicës.…

Lexo më shumë

Amaneti i Murat Koltrakës që s’e tret dheu:
Lëreni luginën e drinit të zi, të bukur siç e ka dhënë zoti!

Nga Murat Koltraka

Vendi ynë, ende në tranzicion e në proces të shpejtë transformimi, ka nevojë më tepër se kurrë për fjalën e akademikëve, profesorëve, doktorëve, në të mirën e zhvillimit të vendit tonë. Ndonëse rrallë në shtyp shfaqet mendimi i tyre, ndonjëherë dhe na zhgënjejnë.
Në gazetën ‘Republika‘ të datës 04. 10. 2009 botohet një studim i tre Prof. dr.…

Lexo më shumë
1 2 3 11