Ansambli Artistik “Hazis Ndreu”- “Nderi i Kombit” fiton Çmimin e Parë në Festivalin e Deçanit
Nga Halil RAMA

Mes 23 grupesh konkurruese, Ansambli Aristik “Hazis Ndreu”- “Nderi i Kombit” fitoi Çmimin e Parë në Festivalin Folklorik “Eshkë e ndezur mbi Shkëlzen”, që u mbajt para disa ditësh në Deçan të Kosovës.
Çertifikata e Çmimit fitues iu dorëzua Presidentit të këtij Ansambli, Z.Muharrem Gjoka-”Mjeshtër i Madh”, nga Presidenti i Unionit të Artistëve të Kombit Shqiptar Azgan Haklaj.
Gjatë kësaj ceremonie mbresëlënëse ai evidentoi vlerat artistike me të cilat konkurroi ky Ansambël në Festivalin folklorik që organizohet thuajse çdo vit në nderim të rapsodëve të mirënjohur shqiptarë Dervish Shaqe e Demush Neziri.…

Lexo më shumë

Fantazia brilante e shkrimtarit Fatmir Terziu
Nga Shefqet Meko
Minneapolis, MN USA

-Duke lexuar në anglisht romanin e Terziut “Misteri i bukuroshes shqiptare në Londër” (The mystery of the Albanian beauty in London)

Besoj se të gjithë pajtohemi që shkrimtari Fatmir Terziu, është kthyer në një “vullkan krijues”. Ai shkruan, boton, fantazon, regjizon, filmon, redakton, nderon e frymëzon kolegë, mban gjallë “Fjalën e Lirë”, bën punën e tij të përditshme dhe padyshim, gjithmonë mbetet si “qiri” në shërbim të familjes së vet.…

Lexo më shumë

Nuk mund të mbulojë harresa Rustem Devën
Nga Selman Mëziu

Blija karamele zana në dyqanin e Hysen Devës, kur isha cullak. Ndërsa Llan Devën trupmadh, veshur me tirqe të bardha e me gjetana të zes, xhamadan leshi, brez të kuq mbështjellë për mesi me kësulën e bardhë si borë bjeshke. Ndërsa Rustemin e ri, trupgjatë, fytyrëhequr, bardhosh, paksa të zgjatur, veshur pastër, elegant, hijshëm, siç i kishin hije një mësuesi. E më vonë funksionar partie në Peshkopi e fshatra të ndryshme të Dibrës së Poshtme.…

Lexo më shumë

Botohet libri “Një jetë maleve, Kujtime 4” me autor Bashkim Lleshi

Në dhjetor të vitit 2020, Botimet M&B botuan librin “Një jetë Maleve, – Kujtime 4” me autor Bashkim Lleshi, ku përshkruhen kujtimet e viteve të punës në Ndërmarrjen Gjeologjike të Tiranës, në vitet 1984-2008 dhe Drejtorinë e Albkromit Tiranë, në shtator 1998 – maj 1999.
Në 5 vitet e para në NGJ Tiranë gjatë viteve 1985-1990 autori ka dhënë një kontribut të rëndësishëm në drejtim të perspektivës për minerale të çmuar (platinoide, etj.) në zonën e Martaneshit, ku janë zbuluar objekte e shfaqje të reja mineralesh të çmuar në Krastë, Koxheraj, Kodra e Nënës, etj.…

Lexo më shumë

Doktor Asllani la pas punën dhe veprën e tij
Nga Osman Xhili

 

Unë përpiqem të shkruaj për njerëzit, kur janë gjallë e shëndoshë, por për ty nuk munda. Kërkoj ndjesë, miku dhe kolegu im, ndaj dua që nëpërmjet këtyre pak rreshtave të shpreh një mirënjohje, jo vetëm timen, por dhe të shumë miqve të tjerë për ato vlera, që tregove në jetë. Nuk le shumë pasuri pas, siç nuk lënë në përgjithësi njerëzit e ditur, por na le një pasuri të një lloji tjetër, shumëfish më me vlera se ajo e para, qe konvertohet në lekë dhe në euro.…

Lexo më shumë

Bijtë që nderojnë vendlindjen…
Nga Mevlud Buci

Ramadan Ymer Biba, përpara oxhakut të kullës me tre poda në Katund të Vjetër (Murre) e ringritur.

Pak kohë me parë, kur me ftuan lurianët e nderuar mësuam një fakt sesi gurë-lurasit ndonëse disa banojnë që kanë rregulluar shtëpitë dhe nuk e harrojnë vendin e tyre të shtrenjtë. E thjeshtë, por e bukur, krenarë dhe e madhërishme, emocionuese, por edhe njerëzore që sadopak cilido të bëjë si bijtë e Gurë-Lurës. Puna dhe dashuria, nderimi dhe lartësimi i vlerave, uniteti e vëllazërimi, pasqyrimi i figurave të ndritura e plot të tjera e dritësojnë atë, vendlindja është e mbetet e shtrenjtë si jeta, si familja, si drita e ajri: Vendlindja.…

Lexo më shumë

Eh sikur kështu të fliste për Drinin edhe në Zallë-Dardhën që mbytet Presidenti!
Nga Abdurahim Ashiku

I kërkoj ndjesë zotit president që tjetërsova emrin “Vjosa” në “Drini i Zi” dhe emrin “Kalivaçi” me emrin “Skavica”. Besoj se do ta pranojë ndjesën sepse e din se sa i dashuruar jam pas Drinit të Zi dhe luginës së tij dhe se sa e urrej mbytjen e Dibrës nga ndërtimi i hidrocentralit të Skavicës.

Presidenti ynë Ilir Meta ishte në Zallë- Dardhë të Dibrës.…

Lexo më shumë

Sabedin Kurti, mjeshtër i rrallë i punës dhe zejeve popullore
Nga Mevlud Buci,
studiues e publicist

Mendja dhe puna, dy shina jete që rrezatojnë jetën dhe vlerat njerëzore. Mendja është xhevahir, puna mineral, që s’e tret dheu; të dyja përbëjnë pozitën a pasurinë më të çmuar, më të ndritur për veten, shoqërinë, për kohën dhe brezat që vijnë.
S’ke se si nuk mediton, apo nuk gjurmon, kur kujton dikë që e ke njohur, që i njeh mendjen, punën a shpirtin qelibar, si i thonë, që i njeh urtësinë e pasionin, njohuritë e virtytet.…

Lexo më shumë

Përgënjeshtron kompania: Asnjë problem me Urën e Vashës
ISH KRYEMINISTRI BERISHA: “URA E VASHËS ËSHTË ÇARË 30 CM.”

Dhjetë kamionë të tonazhit të rëndë kalojnë njëkohësisht mbi urë, testojnë cilësinë

Një status i ish-kryeministrit Sali Berisha më datë 7 gusht 2020, i cili shpërndante një video amatore nga Ura e re e Vashës, dyshonte për problematikë në ndërtimin e urës.

“Ura është çarë rreth 30 cm, ku ka humbur kolonat e betonit” shkruante mes të tjerash ish-kryeministri.

Por ndërsa bëhej publik ky status, 10 kamionë të tonazhit të rëndë po kalonin së bashku mbi urën e re të vashës, duke realizuar kështu një nga proceset e punës që kanë të bëjnë me kolaudimin e punimeve.

Lexo më shumë
1 2 3 6