Deutsche Welle: Hidrocentrali i Skavicës, projekti i kundërshtuar prej dekadash

Rajoni i Dibrës: Natyra ka qenë dorëlëshuar në këtë pjesë të verilindjes në Shqipëri, ku gjen diell, erë dhe ujë me bollëk Foto:  Kristi Çavo / DW

Një hidrocentral me kapacitet instalimi 210 megavatë, që planifikohet të ndërtohet në Skavicë të Kukësit, në lumin Drini i Zi, rrezikon më shumë se 30 fshatra në Dibër, zona kufitare me Skavicën.

Nga ELONA ELEZI / Deutsche Welle

Një rrugë thuajse e pakalueshme dhe sfilitëse lidh fshatrat e Dibrës me Skavicën në Kukës, aty ku pritet të ndërtohet hidrocentrali aq shumë i debatuar këtej pari.

Lexo më shumë

Projekti i Skavicës ndjell frikë dhe pasiguri në luginën e Drinit të Zi

“Mbi 32 fshatra humbin lidhjen direkte me Peshkopinë, si dhe “mbytet” trashëgimia kulturore –historike 3000 vjeçare”

Banorët e Dibrës që preken nga ndërtimi i hidrocentralit të Skavicës e kundërshtojnë projektin që pritet të përmbysë 35 fshatra, ndërsa kanë frikë se nuk do të marrin dëmshpërblim të drejtë për pronat e tyre nësë ai ndërtohet.

Ministrja e Infrastrukturës dhe Energjisë, Belinda Balluku tha gjatë një fjalimi në parlament në tetor 2022 se punimet do të nisnin brenda 9 muajve, por se ende vijonin negociatat për financimin e digës.

Lexo më shumë

Ibrahim Kolari, një jetë mes sfidash të fituara

Kontributet e Ibrahim Kolarit, këtij njeriu me zemër të madhe, shtohen dhe në Dibër.  Sporti, kultura, arti dhe njerëzit në nevojë, janë gjithmonë pikat e dobëta, kur ai nuk mund t’i thotë jo kërkesës që vjen në emër të tij.

Ndërsa jetonte e punonte në Amerikë, Ibrahim Kolari nuk mund të harronte vendlindjen, atje ku u lind e u burrërua, atje ku u thurrën ëndërrat dhe projektet e para.

Lexo më shumë

Klodian Tanushi, përjetësimi i heroit të paqes në shkollën 9-vjeçare Qesarak

Në Qesarakë, Lagje 12 e kryeqytetit, përurohet shkolla 9-vjeçare që do mbajë emrin e tij. Gazeta “Rruga e Arbërit” e paralajmëroi që para një viti

Nga Halil RAMA

Një vit më parë, Gazeta “Rruga e Arbërit” Nr. 12 (184) Dhjetor 2021, që në faqe të parë njoftonte titullin“Një shkollë me emrin e heroit të paqes, Klodian Tanushi”.“Ishte kjo një kërkesë e babait të Heroit, ish-ushtarakut shembullor Basri Tanushi, mbështetur edhe me propozimet konkrete të dy organizatave të veteranëve: Org.

Lexo më shumë

Hajri Shehu, filolog, përkthyes dhe leksikograf e leksikolog i vyer

Më 12 korrik 2022, Akademia e Studimeve Albanologjike, në bashkëpunim me Universitetin e Korçës “Fan S. Noli”, organizuan konferencën shkencore “Studime semantike në fushën e leksikut dhe të fjalëformimit në gjuhën shqipe”, duke vënë në pah kontributet e personaliteteve shkencore prof. Androkli Kostallari, prof. Enver Hysa dhe prof. Hajri Shehu.Në këtë konferencë shkencore, mbi punën shkencore të profesor Enver Hysa mbajtën kumtesa personalitete shkencore të fushës si Seit Mansaku, Dhimiter Bello, Ali Jashari, Tomorr Plangarica, Hysnie Haxhillari, Albina Pajo, Rezarta Yzo etj; ndërsa për punën shkencore të profesor Hajri Shehut folën profesorët Gjovalin Shkurtaj, Eshref Ymeraj, Abdulla Ballhysa, Kujtim Kapllani, etj.

Lexo më shumë

Nuk e dua lirinë duke hedhur poshtë bindjet e mia

(Me rastin e 80-vjetorit të vrasjes së heroit të popullit “Nazmi Rushiti”

Nazmi Rushiti lindi në një familje qytetare të Dibrës së Madhe. Babai i tij Rushiti punonte si lëkurëpunues (regjje lëkure) dhe ua shiste tregtarëve. Me pushtimin serb të Dibrës u detyrua të qëndrojë ilegalë herë arratisej në Shqipëri, në Greqi etj. Më 1922 kthehet nga Greqia dhe vjen në Dovolan.

Lexo më shumë

Çeta e Martaneshit

ME RASTIN E 80-VJETORIT TË FORMIMIT TË SAJ, 26 SHTATOR 1942

Nga ZABIT LLESHI

Martaneshi është një krahinë malore që shtrihet në grumbullin malor qendror midis Dibrës, Matit, Tiranës dhe Elbasanit e njohur për veprimtari patriotike brez pas brezi kundër Perandorisë Osmane dhe ushtrisë së saj deri në shpalljen e pavarësisë. Të njohur janë martaneshasit për heroizmin kundër Mahmut Pashës, Hurshit Pashës, Avdi Pashës e Dërgut Pashës për mbrojtjen e tokës amtare, bashkë me luftën për mbrojtjen e pavarësisë nga pushtuesit serbë, austrohungarezë, italianë e gjermanë.

Lexo më shumë

Abdulla Musa Hoxha i Dibrës…

Shënime për një qytetar të thjeshtë të qytetit tim…

Dhe një dokument i rrallë -1946

 

Ata ishin dy vëllezër, Musai dhe Abazi, me rrënjë jetese shekullin XIX.

Musai la pasardhës Abdullain, Hatijen, Shemsiun, Ismailin dhe Verën…

Abazi la pasardhës Remen, Hajriun dhe Sulën…

Bedrika, bashkëshorte e Musait  dhe Terja, bashkëshorte e Abazit deri pas viteve ’60 kanë qenë qytetare të respektuara të Peshkopisë si motra…

Hajri Hoxha, kushëri i parë i Abdullait, në kujtimet e tij (në dorëshkrim) përcjell një pamje të gjerë të kohës dhe rrënjëve të gjakut të tyre në Dibër…

Ai shkruan: “Me qindra familje nga Dibra e Madhe u detyruan që më 1913 e deri në 1922 të linin vatanin e të gjenin mikpritjen tek vëllezërit e tyre në Shqipëri vëllezër që hapën portat e tyre me zemrën bujare me çfarë kishin: bukë e kripë e strehim duke mos u marrë as edhe një cent qira, familje që në muajt parë e shtronin bukën së bashku në sofrën e tyre.

Lexo më shumë

Kurt Zebi, ushtaraku që ruajti deri në fund vlerat e larta të dibranëve

Para disa ditësh u nda nga jeta në moshën 88 vjeçare Kurt Zebi. Ai vinte nga një familje e njohur për traditat atdhetare, ndeshmërinë dhe bujarinë e saj, nga fshati Dohoshisht i rrethit të Dibrës. Familja e tij ka qenë qysh në fillim mbështetëse dhe bazë e Lëvizjes Antifashiste  Nacionalçlirimtare. 

Vetë Kurti, pasi kreu arsimin shtatëvjeçar në vendlindje, vijoi studimet në shkollën e mesme ushtarake “Skënderbej” dhe më pas në atë të Bashkuar të Oficerëve.

Lexo më shumë

KAJAN KARAFILI
e vërteta e origjinës dhe veprës së Heroit të Popullit

Nga ARIF SHUTINA, studiues

Një të diel, me tre bashkëpatriotë të tjerë intelektualë dibranë, u takuam për një kafe në Kinostudio, Tiranë. Në bisedë, ndër të tjera, ra fjala për figurat e shquara nga krahina jonë Kalabardha (Golloborda). Teksa unë përmendëm Mustafa Qemal Ataturkun, Qemal Stafën, Hazis Lilën, Hasan Muglicën, Elez Koçin, Murat Labunishtën, intelektuali i mirënjohur dibran Qamil Sula na kujtoi Kajan Karafilin.  

Lexo më shumë
1 6 7 8 9 10 83