A ka heronj dhe heroizëm sot në jetën tonë?

Nga Xhafer Martini

Heronjt i kemi të shpatës dhe të pushkës, të penës dhe të kulturës. Por, brezi im, kur shqipton fjalën “hero”, ka parasysh vetëm të parët, se qemë mësuar dhe edukuar me ta, se jeta nën diktaturë e presupozonte flijimin. Mbas Luftës së Dytë Botërore, që shkaktoi kaq shumë vuajtje dhe fatkeqësi, humbje në njerëz, qëndrimi ndaj heronjve dhe heroizmit ka ndryshuar.…

Lexo më shumë

Çeta partizane e Dibrës

Zabit Lleshi
Xhevat Jella*

Pushtimi i Shqipërisë nga Italia me 7 prill ishte një akt agresiv ndaj një vendi të vogël, të lirë dhe paqedashës. Ky pushtim ishte përgatitur dalëngadalë gjatë regjimit të Zogut, me anë të marrëveshjeve politike dhe ekonomike, që e kishin kthyer vendin në një gjysmë koloni. Si gjithë shqiptarët, dibranët duhet të përballonin jo vetëm prapambetjen që kish ardhur nga luftërat e gjata me pushtuesit osmanë, serbë (1912-1921), bullgarë, austriakë në vitet 1916-1918, por edhe nga masat represive të qeverisë Zogut që shpejtuan pushtimin e skllavërimin e Shqipërisë.…

Lexo më shumë

Mësuesi Mulla Gafurri

Nga Ismen Brika

Mulla Gafurr Brika lindi në fshatin Ploshtan të nën/ Prefekturës së Bice më 15.04.1875 nga prindër Rrahman Brika Emine Brika (Hafuzi).
Rrjedh nga një familje atdhetare klerikane prandaj ai gëzonte veti si njeri me karakter të fortë e me shumë dhunti, kishte vetitë e një udhëheqësi shpirtëror, kishte kulturë fetare me dije të thella të filozofisë Islame. Ishte një organizator i zoti në punët e fshatit e të xhamisë e më gjerë të zonës, ishte besimtar i përkushtuar ndaj fesë, zotit, atdheut, burrë trim e besnik i dashur me nxënësit, por dhe me xhematin.…

Lexo më shumë

Hysni Bruçi, mësuesi që dha kontribut në arsim, letërsi, art dhe kulturë në Dibër

Të enjten e 2 qershorit 2022 ndërroi jetë Hysni Bruçi, një nga personalitetet dibrane, i njohur për kontributin e tij real në zhvillimin e arsimit, letërsisë, artit dhe kulturës në Dibër.
Ai lindi në Lukan të katër Grykëve më 17 gusht 1941, por rrethanat e sollën që të rritej te gjyshja e tij nga e nëna në Muhurr. Këtu kaloi fëmjërinë dhe mori shkollimin bazë, duke bërë dallimin nga bashkëmoshatarët si nxënës shembullor.…

Lexo më shumë

Rrugë e mbetur rrugëve

Reportazh: Në Rrugën e Arbrit, ditën që duhej të ishte përfunduar

Një tunel i Murrizit me një heshtje të frikshme, një asfalt me vijë të verdhë në mes, që po del, shembje e shtrembërime trasesh, shpate të zhveshura e përçudnuara. Ku është nusja me emrin historik “Rruga e Arbrit”, që nis nga sheshi Skënderbej në qendër të Tiranës? Ku është kjo nuse në imagjinatën tonë: e hijshme, panoramike, e veshur me guida turistike, jetëdhënëse?

Lexo më shumë

Rruga e Arbrit, kontrata e ndërtimit mbaroi në Prill, por rruga është akoma larg përfundimit

Premtimi për hapjen 6 muaj përpara afatit nuk u realizua, por shpresohej që punimet në segmentin Ura e Vashës - Plani i Bardhë të përfundonin në prill të këtij viti. Por kjo nuk ndodhi dhe nuk dihet kur do të ndodhë. Sepse të vetmet makineri që punojnë në terren, janë ato që punojnë në një kantier të kthyer në gurore pranë Urës së Vashës.

Edhe Rruga e Arbrit nuk ia doli të jetë një premtim i mbajtur nga politikanët shqiptare. Si të gjitha investimet e tjera publike, edhe kjo është futur në qerthullin e shtyrjes së afateve, që më shumë se sa një problem real, duket një problem “teknik” për të nxjerrë më shumë fonde nga buxheti i shtetit, ose thënë më drejtpërdrejtë, nga taksat e qytetarëve shqiptarë.

Lexo më shumë

Hallva për mbytjen e Dibrës në natën e Kadrit

Fejton Nga Abdurahim Ashiku

Sonte është Nata e Kadrit, një kujtesë e veçantë në kalendarin mysliman gjatë kremtimit të muajit të madhnueshëm të Ramazanit.
Në vogli i gëzoheshim kësaj dite sepse ndër të tjera në menynë e iftarit gatuhej hallvë, ëmbëlsira karakteristike dibrane për ngjarje fetare e popullore-pagane.
Për dasmë…por edhe për mort…
Sot, në me biznesmenë nga bota, u zhvillua një tubim solemn ku ministrja e energjetikes Balluku foli shqip, kryeministri Rama foli anglisht, ambasadorja e SHBA Juri Kim foli në gjuhën e supervendit të vet.…

Lexo më shumë

“Të ngremë kullën muze të Dom Nikollë Kaçorrit”

Thirrjes së këngëtarit të mirënjohur Arif Vladi, për të ngritur kullën muze të Dom Nikollë Kaçorrit, nënshkruesit të Deklaratës së Pavarësisë dhe zëvendëskryeministrit të qeverisë së Islamil Qemalit, i janë përgjigjur pozitivisht djemtë e Lurës dhe qytetarë shqiptarë brenda e jashtë vendit

Këngëtari i mirënjohur Arif Vladi, aktualisht drejtor i Qendrës Kulturore të Peshkopisë, ka marrë nismën për ngritjen e shtëpisë së Dom Nikollë Kaçorrit.…

Lexo më shumë

Ramiz Daci “Qytetar Nderi”

Përkujtohet 100-vjetori i vrasjes së Ramiz Dacit

Gjatë muajve mars-prill në Bashkinë e Bulqizës u organizuan disa veprimtari në kujtim të dëshmorit patriot Ramiz Daci. Sipas një programi të hartuar nga Drejtoria e Arsim Kulturës Rinisë dhe Sporteve u zhvilluan aktivitetet që synonin njohjen e jetës dhe veprës së patriotëve atdhetarë, sensibilizimin e opinionit nëpërmjet shtypit, medias, fletëpalosjeve, takimeve me veteranë, me familjet e dëshmorëve,të rinjve etj.…

Lexo më shumë

Ramiz Daci, dëshmor i luftës për liri e pavarësi

Me rastin e 100 vjetorit të vrasjes botohet libri bografik me autor Zabit Lleshi. Ramiz Daci në parlamentin shqiptar ishte shumë aktiv, merrte pjesë në diskutime, jepte mendime për legjislacionin, programet e zhvillimit që hartonte qeveria me instrumentet e saj për arsimin, politikën e brendshme dhe të jashtme, Asamblenë Kushtetuese etj.

Ramiz Daci: ”Kanë luftuar të parët tanë e ne na i kanë lënë ti gëzojmë këto troje.

Lexo më shumë
1 5 6 7 8 9 77