Baltovine në mbrojtjen e natyrës, Skavica dhe COP15

Opinion nga Dr. Selman Mziu

Populli shqiptar i mbetur, në vlagën e përkoshme të atdheut të tij, sigurisht dhe i mbytur nga lotët e syrgjinosjes të rinisë edhe fëmijëve që braktisin shkollat, kërkon të njihet se çfarë u vendos në Konferencën e Organizatës së Kombeve të Bashkuara mbi bioshumëllojshmërinë (COP15) nga
data 07.12.2022 – 19.12.2022 në Montreal të Kanadasë. Duke vazhduar më tej populli
i varfëruar dibran e lugina e Drinit të Zi e shkretuar e shpopullar më shumë se kudo
në Shqipëri, kërkon, dëshiron të dije se çfarë u fol e çfare u vendos në këtë konference
mbarë botërore për ekosistemet natyrore dhe kujdesjet e politikbërsve e njeriut në
ndërhyrjet e tyre në këto ekosisteme.…

Lexo më shumë

Nga Dibra në Dibër, përmes Strezimirit, Restelicës, Shishtavecit dhe Radomirës

Nga Fitim Dika

Ishte fundjava e parafundit e 2022 dhe, tre miq, duke shfrytëzuar kohën e kthjellët me diell, temperaturat e larta dimërore dhe shkrirjen e borës në mbi 2000m lartësi mbidetare, dëshironin të bënin një udhëtim që ngjason shumë me një aventure, sado që ishin të përgatitur.
Një ditë më parë kishim marrë leje nga policia e Kosovës për të kaluar pa kontroll kufirin e mbyllur mes Strezimirit dhe Restelicës, sëbashku me Butrint Selën dhe Brezar Dibrën,u nisëmdrejt Korabit.…

Lexo më shumë

Ura që rënkoi për më shumë se gjysëm shekulli

Nga Selman Meziu

Materie e ngurtësuar dhe shpirtërore. Ura – mjet lidhës. I dy brigjeve përrenjsh, lumenjsh edhe vijash uji. Lidhje miqësore, urë lidhëse në mes popujve, kulturave, traditave…
Ura e Çikut lidhte dy brigje. Shullanet, brigjet rreskore (shiste argjilore S.M.) e fisit Lala. Në mes i ndante lumi Murra. Emrin thuhet se e mori nga fshati Qafë Murrë, nga ku fillojnë damarët e kaltër me burimet e tyre të saj.…

Lexo më shumë

Bimët mjekësore, mundësi të reja të kultivimit

Nga Osman Xhili

Vetëm pak ditë më parë përfundoi në qarkun e Dibrës, një projekt i GIZ-it për bimët mjekësore. E kush më mirë se dy shkencëtarët e bujqësisë dibrane, Dali Horeshka dhe Zyber Gjoni, do ta merrnin përsipër një barrë të tillë. Daliu, ekonomist me përvojë dhe njohës i shkëlqyer i bujqësisë, kurse Zyberi, doktor shkencash, ish pedagog i universitetit studiues dhe grumbullues i bimëve mjekësore.…

Lexo më shumë

Rrugëtimi profesional i një minatori

Shefqet Duriçi, novatori e muzikanti i shquar në Bulqizë

ME RASTIN E 75-VJETORIT TË MINIERËS SË KROMIT BULQIZË,1948-2023.

Nga Bashkim Lami

Në fisin Duriçi në Vajkal me traditat më të mira patriotike, dallohej në vite përpjekja për të jetuar me dinjitet duke punuar, por më veçanërisht në këtë shkrim do të sjellim një familje zanatçinjsh në disa breza. Shefqet Duriçi ka lindur më 1942 në Vajkal Bulqizë në një familje zanatçinjësh dhe të përkushtuar ndaj punës, babai i tij Asllani dhe xhaxhai Arifi kanë qenë mjeshta të ndërtimit të shtëpive bashkë me Ismailin e Selmanin, por edhe të punimit të orendive shtëpiake, për të jetuar me ndershmëri dhe për të arritur objektivat për të edukuar e shkolluar fëmijët, që të bëhen të zotët për jetën e tyre.…

Lexo më shumë

“Hazis Ndreu: i papërsëritshëm, i papërtuar, modest dhe shpirtmirë”

Në 95-vjetorin e lindjes:
Nga Dritëro Agolli, Moikom Zeqo, Kol Jakova, Xhezair Abazi, Bujar Kapexhiu, Xhafer Martini e Agron Tufa: Si e kanë vlerësuar Hazis Ndreun

DRITËRO AGOLLI: “Hazis Ndreu, miku im, mjeshtër i humorit dibran. Sot e kësaj dite si ai nuk gjen më. I papërsëritshëm, i papërtuar, modest dhe shpirtmirë”

MOIKOM ZEQO: “Hazisi është unik. I veçantë, i rrallë në çdo krijimtari të tij, ku ka tërhequr vëmendjen e shumë shkrimtarëve me mënyrën e veçantë të të rrëfyerit, duke qenë një nga pasuritë më të mëdha në rrafshin e ligjërimit, jo vetëm kombëtar, por ndoshta edhe europian”

KOLË JAKOVA: “Hazis Ndreu asht ngritë mbi rapsodët aktualë të Veriut..Ai

Lexo më shumë

Haki Kola, inxhinieri që bëri më të njohura pyjet dhe shërbimin pyjor shqiptar në botë

Haki Kola, punoi mbi 42 vjet, si specialist, kërkues shkencor e drejtues; në frutikulturë, në pyje, zhvillim rural, etj.. Ai është autor i shumë publikimeve për pyjet dhe mjedisin, për dushqet dhe shkurret, përdorimin e tokës, mbi traditat rajonale në lidhje me të drejtat e përdoruesëve të pyjeve dhe kullotave etj.

Nga Gjon Fierza, Janaq Male

Në 30 vitet e fundit, emri i inxhinierit tashmë të ndjerë Haki Kola zë një vend të veçantë në Pylltarinë shqiptare por dhe në Kosovë, si një konsulent dhe drejtues i projekteve për pyjet, të financura dhe mbështetura nga donatorët ndërkombëtar.…

Lexo më shumë

Faris Cibaku, sfidanti i pamposhtur

Mësues Farisi po shijon pensionin mes Dibrës dhe Tiranës. Ai nuk është mësuar të qëndrojë pasiv as në mundje, as në arsim dhe askund tjetër. Ai ka krijuar një fermë interesante me të gjitha llojet e pemëve frutore dhe kalon aty kohën e lirë. Ka mbjellë dhe 90 rrënjë arra turke, që tashmë janë në vitin e tretë dhe kanë filluar të prodhojnë kokrrat e para.

Lexo më shumë

Beqir Gjoka, një nga 100 shqiptarët e suksesshëm në SHBA

Portret / shqiptari nga Tërnova e Dibrës në “Albanian American Success Story”

Për merita të veçanta në misione ushtarake Beqiri është dekoruar nga Presidenti i Republikës së Shqipërisë, Alfred Moisiu. Në Irak, për merita dhe shërbime të rëndësisë së veçantë në misione speciale ushtarake, Beqiri dekorohet nga Komanda Amerikane me Flamurin e Nderit.
Beqir Gjoka u lind në Tërnovë me 19 Maj1974, në një familje patriotike.…

Lexo më shumë

Ti shërbesh atdheut si Selim Pira!

Mos e harroni Selim Pirën, burrë i rrallë mes të rrallëve i Dibrës

Ai iku, Selim Pira nisi udhëtimin në përjetësi. Rroi 96 vjet. Kur e takova, një ditë vere në hollin e “15 Katshit”,3 gusht 2018, kur përjetova gjallërinë, kujtesën si djalë i ri, dashamirësinë, e urova ta kapte “NJË QINDSHIN”. Qeshi dhe më përqafoi.
I bëra disa fotografi; vetëm, me të bijën të cilën e ftova të më bëjë një foto bashkë me Selimin.

Lexo më shumë
1 4 5 6 7 8 83