29 nëntor, nis qarkullimi i makinave në Rrugën e Arbrit nga Tirana në Klos përmes bypass-it

Rruga e Arbërit në Xibër, Klos. Foto: Facebook/ Gjoka Konstruksion

Nga Bujar Karoshi

Rruga do të hapet fillimisht deri në Klos. Vazhdon puna në segmentin Ura e Vashës – Qafa e Buallit. Nuk do të lejohet të qarkullojnë makinat e mëdha dhe ato të tonazhit të rëndë.

Më 29 nëntor 2021 rruga nga Tirana në Peshkopi do të shkurtohet shumë. Mbi 70 kilometra rrugë, plot kthesa e trafik, nuk do të jetë më “barrë” për udhëtarët e Dibrës dhe Matit, duke u bërë realitet një ëndërr e vjetër e dibranëve për një rrugë të shkurtër drejt kryeqytetit.…

Lexo më shumë

A do të jetë kalimi në Rrugën e Arbrit me pagesë?

Deputetja e Dibrës Dhurata Çupi Tyli ngre dyshime që rruga mund të jetë me pagesë.

Ministrja e Financave: Nuk ka asnjë parashikim buxhetor aktualisht.

Kur “Gjoka Konstruksion” nuk kishte nënshkruar kontratën për nisjen e punimeve në Rrugën e Arbrit, në vitin 2017, media shkroi se duke u bazuar në një relacion të Ministrisë së Financave të asaj kohe, Rruga e Arbrit do të ishte me pagesë, me një shumë 4 euro për çdo kalim.…

Lexo më shumë

Disa këshilla për të qarkulluar të sigurt në bypass-in dhe tunelet e Rrugës së Arbrit

Nga Demir Osmani

Siç jeni në dijeni, më 29 Nëntor 2021, do të hapet për qarkullim Rruga e Arbrit, një ëndërr e vjetër e dibranëve që po bëhet realitet. Është e kuptueshme dëshira e madhe dhe nostalgjia për shumë qytetarë që në këtë datë dhe në vazhdimësi, do të udhëtojnë në këtë rrugë. Meqenëse kalimi në rrugë do të kryhet përmes bajpasit, për të qarkulluar të sigurtë, për drejtuesit e mjeteve po japim disa rekomandime që duhet ti kenë parasysh dhe ti zbatojnë me korrektesë.…

Lexo më shumë

“Po Dibrës – Jo Skavicës” bashkon zërat e dibranëve në New Jork 

Më 4 nëntor 2021, dhjetra qytetarë shqiptaro -amerikanë u mblodhën pranë ndërtesës së OKB-së, në Manhattan dhe protestuan për mbrojten Luginës së Drinit të Zi dhe Dibrës nga përmbytja që i shkakton ndërtimi i digës së Skavicës mbi Lumin më të gjatë në Shqipëri, Drini i Zi.

Protesta ishte e organizuar nga aktivistët e komunitetit dibran  në zonën e Tri-Shteshit, (New York, New Jersey, Connecticut), me mbështetje nga organizata “Albanian Roots-Rrënjët Shqiptare”. 

Lexo më shumë

Sa humbet Dibra nga ndërtimi i hidrocentralit të Skavicës?

Në vitin 1990 kur u shemb sistemi kooperativist prodhoi 2258 ton drithëra, ama ka patur dhe vitin e mirë ta quajmë 1983 kur u prodhuan 4735 ton drithëra. Ishte kjo Luginë e Drinit që mbante edhe 3500 gjedhë, ku afërsisht gjysma e tyre ishin lopë e që prodhonin 600 ton qumësht, kur viti më i mirë ishte 1988 e prodhimi arriti 711 ton por edhe afro 140 ton mish…

Nga Abdurahim Ashiku

Mbytja e fushës pjellore të luginës së Drinit të Zi, fushë që ka mbajtur me bukë e prodhime blegtorale ndër shekuj popullsinë e fushës dhe maleve të Dibrës është shikuar, si pikë e parë, si masë për mos përmbytjen e Shkodrës, si pikë e dytë si hurdhë uji zbrazja periodike e së cilës do të krijojë stabilitet në kaskadën e hidrocentraleve të Fierzës, Komanit, Vaut të Dejës dhe Bushatit dhe së treti si prodhim energjie elektrike shumica e së cilës do të shkojë për plotësimin e nevojave të Kosovës…
Asnjë zë, asnjë germë e shkruar publikisht, nuk është dëgjuar e shkruar për dëmin e jashtëzakonshëm natyrorë, për bukën që ka dhënë dhe jep ajo në shekuj nëpërmjet prodhimit bujqësor e blegtoral.…

Lexo më shumë

Kur do të ketë bashkia Dibër tregun e prodhimeve bujqësore?

Prej 30 vitesh Dibra nuk ka një treg të prodhimeve bujqësore. Sot prodhimet bujqësore tregtohen çdo ditë anës rrugës së ish-parkut të makinave. Tregtohet në rrugë, pa standarde dhe po ashtu pengohet qarkullimi i qytetarëve dhe mjeteve. Shkurt: nuk kemi një treg ku të tregtojnë 1000 fermerë, vendi i tregtimit dhe produktet të plotësojnë standardet minimale dhe të parkohen 2000 mjete dhe qytetarët e mjetet të qarkullojnë lirisht.…

Lexo më shumë

Zhvillohet edicioni i 27 i Odës Dibrane, grupi folklorik “Përparim Tomçini” fiton vendin e parë

Vëndin e parë e mori grupi folklorik “Përparim Tomçini”, Peshkopi.
Në vendin e dytë u renditën Shoqëria Kulturore-Artistike “Jahi Hasani” -Çegran, Gostivar dhe Ansambli “Folklori nder breza”- Belsh, Elbasan.
Më çmimet e treta u nderuan ansambli ”Lidhja e Prizrenit” – Kosovë, ”Krahu i shqiponjës” i grupit Çamëria-Vlorë dhe grupi folklorik “Gjergj Arianiti” – Mallakastër.

Festivali “Oda dibrane” zhvilloi edicionin e saj të 27-të në qytetet e Dibrës së Madhe Peshkopisë më datat 7-9 tetor 2021.…

Lexo më shumë

Bashkim Rama, ky korife i diplomacisë shqiptare

Nga Arsim Sinani

Ike Bashkim Rama, krenaria e dibranëve

Nga Abdurahim Ashiku

Më njoftoi vajza,
me lot, me dhimbje,
IKU BASHKIM RAMA…
Iku një diplomat,
iku një dibran,
Nga më të mirët,
nga më të pjekurit,
në diplomaci,
nga më të dashurit,
në shoqëri,
diplomat karriere,
profesor universiteti,
lektor,
rektor,
Dibran
me germa kapitale…
E kam parë tek rritej
Bashkim Ramën,
Rrugëve të Brezhdanit,
me babanë e tij Hasanin…
E kam parë kur
ndër të parët,
u ul në shkollën e gjuhëve të huaja.

Lexo më shumë

Mbillen në Lurë 2712 pisha të zeza

“Trees for Lurë” (Pemë për Lurën) organizoi gjatë muajve shtator-tetor një aksion për mbjelljen e pemëve në Lurë. Rezultati i këtij aksioni ishte mbjellja e 2712 pishave “Pinus Nigra” 2-vjeçare në një zonë të kategorisë 2 dhe 3 të Parkut Kombëtar të Lurës, që ndodhet në dhe ndodhet në lartësinë 1300m mbi nivelin e detit.
Në aksionin për mbjelljen e pemëve mori pjesë edhe zëvendësministrja e Turizmit dhe Mjedisit, Almira Zebi Xhembulla.…

Lexo më shumë

Vjeshtë në Dibër
Rriten prodhimet, por tregu vazhdon të jetë problem

Nga Osman Xhili

Vjeshta ka kohë që ka ardhur dhe njerëzit rendin të vjelin e të grumbullojnë prodhimet e stinës. Një pjesë frutash ka muaj që i kanë mbledhur si qershitë,vishnjat, kumbullat, apo ndonjë mollë të hershme verore. Tashmë është radha e mollës, rrushit, arroreve dhe ndonjë tjetër, që në fakt përbëjnë dhe pjesën më të madhe të tyre.
Të thuash të vërtetën, ky vit ka qenë i mbarë me prodhime.…

Lexo më shumë
1 2 3