Çeta partizane e Gollobordës  

Me rastin e 80-vjetorit të krijimit, 15  gusht 1943

Nga Zabit Lleshi

Për krijimin e saj u grupuan vullnetarë partizanë nga Golloborda, Gryka e Madhe, Gryka e Vogël, një pjesë ishin aktivizuar me çetat e tjera. Përveç veprimtarëve të hershëm antifashistë si Spiro Velko, Asllan Zeneli, Uruç Karahasani, Maliq Qazimi dhanë ndihmesën e tyre pjesëtarë të fisit Cami dhe vullnetarë të tjerë nga Viçishti të njohur në luftërat për liri e pavarësi të udhëhequr nga Dan e Feta Cami, Tahir Tola etj.

Lexo më shumë

Gjeologjia dhe mineralet e Dibrës,një libër me vlera të mëdha shkencore dhe ekonomike

Jetëshkrim: Kush është prof. Vesel Hoxha

Vesel Ramadan Hoxha u lind në Blliçe, Dibër më 20 tetor 1952.
Arsimimi: Ne vitin 1970 mbaron Teknikumin e Minierave dhe të Gjeologjisë në Përrenjas, me rezultate të shkëlqyera, ku është diplomuar Teknik i Mesëm Markshajder. Në vitet 1970 – 1975 ka kryer studimet e larta në Fakultetin e Gjeologjisë dhe të Minierave me rezultate shumë të larta, ku është diplomuar Inxh.

Lexo më shumë

BASHKIM DUVA, MIKU I GJITHË MATJANËVE

Nga Sejdin Demiri, Burrel

Më datë 03.02.2023, Këshilli Bashkiak Mat, aprovoi njëzëri një nga vendimet e tij më të drejta, dhënien me titull “Qytetar Nderi të Matit”, Ing. Bashkim Duvës.
Bashkim Duva lindi në Bulqizë në një familje patriotike, por aktivitetin e tij të punës e pati në Mat. Bashkimi në mesin e shumë vështirësive mbaroi arsimin e lartë me rezultate të shkëlqyera si inxhinier shpimi.…

Lexo më shumë

Nikollë Kaçorri i Lurës – Tribun i Shqipërisë 

Shteti shqiptar duhet ta kishte pritur Dom Nikollë Kaçorrin në aeroportin “Nënë Tereza”, ta kishte pritur me tërë protokollin e tij shtetëror, që nga Presidenti, Kryeministri dhe gjithë të tjerët. Ishte rasti që shteti shqiptar të shtronte “qilimin e kuq”, të rreshtonte truprojën e nderit, ta shoqëronte me marsh funebër pritjen në tokën e tij Nikollë Kaçorrin, pse jo ta ulte në gjysmë shtize Flamurin Kombëtar, atë simbol që ai e mbajti mbështjellë pas trupit për 94 vjet…  

Nga: ABDURAHIM ASHIKU 

Nikollë Kaçorri lindi në Krej – Lurë në vitin 1862… 

Kush ka udhëtuar drejt Lurës, pasi ka kaluar Kurbneshin dhe Mërkurthin, qafën që ndanë Dibrën me Mirditën, nuk ka se si të mos jetë befasuar me ato livadhe në prehër të maleve, me pyjet e pishës, bredhit dhe arnenit, me blegërimën e deleve dhe qengjave në kullotë e këngët e thëllëzave labirinteve të barit në lulëzim, me Krejë – Lurën, lulen e bukur në tufën e lulefshatrave me emër të përveçëm e mbiemër të njëjtë: Krej – Lurë, Fushë – Lurë, Pregj – Lurë, Borie – Lurë, Gurë – Lurë… 

 Këtu e kaloi fëmijërinë Nikollë Kaçorri, midis Kaçorrëve të vjetër e të rinj, fisi më i madh i Krej – Lurës, e kaloi në gjirin e Luginës së thepisur të Mallës, lumë që mjel gjinjtë e liqeneve të Lurës lart maleve, Zabelit të Nikës mbushur me tregime e legjenda, Shkëmbit të Kuq që i qëndron fshatit si shpatull e Pregj – Lurës si monument, Bjeshkës së Lugjeve në zemër të së cilës sa herë flladiti ballin me ujin e burimit të ftohtë… 

 Një fotografi midis “kaçorrëve” dhe të tjerë të Krej – Lurës më ka ardhur mes relikteve të kohës së shkuar deri këtu në emigracion.

Lexo më shumë

“NGJIZJA E PAPËRLYEME”, një ndër romanet me të bukur, që sjell të plotë e të pjekur shkrimtarin Agron Tufa

Romani rrok tema shumë të mprehta politike në mënyrën e tij si: krimet e komunizmit, vëllavrasja, dhuna, terrori psikologjik,  diktatura, vendosmëria obsesive për t’i qëndruar besnik stalinizmit, shoqëria e nëpërkëmbjes së të drejtave të njeriut, angushtia e lirisë së individit. Këto tema të mprehta vijnë si një realitet në dialog të fuqishëm me atë që konsideron letërsia, letërsia e nivelit të lartë që operon me të gjitha mjetet e saj për të sjellë para nesh tabllonë e një shoqëri të tronditur.

Lexo më shumë

Përshëndetje në emër të shoqatës “Çidhna dhe Kastriotët”

Nga MUSTAFA TOLA

Mbajtja e kësaj konference me këtë nivel akademikësh dhe historianësh për luftën 9-vjeçare të dibranëve është nder dhe vlerësim i veçantë për Dibrën, për gjakun që ata derdhën, djegiet, shkatërrimet, vuajtjet dhe plagët e rënda fizike e shpirtërore, sakrificat, shpërnguljet masive me përmasa gjenocide që kurrë nuk mund të harrohen.

Nga MUSTAFA TOLA

I nderuar Kryetar i Akademisë së Shkencave të Shqipërisë, z.…

Lexo më shumë

Punimet në vazhdim nuk duhet të rrezikojnë jetën e punëtorëve dhe udhëtarëve

Ashtu siç ka ndodhur rregullisht me këtë vepër gjatë tre dekadave të fundit, edhe tani kur, si i thonë fjalës, dibranët më në fund po shohin dritë në fund të tunelit, kasta politike shqiptare po përdor këtë vepër të rëndësishme për interesat e tyre. Dita kur qeveria dhe opozita në Shqipëri, siç ndodh në vende të civilizuara, të marrin pjesë dhe gëzojnë së bashku në përurime veprash, duket akoma e largët.

Lexo më shumë

Luiza – kampionia olimpike përpara së cilës duhet të ndjehemi të turpëruar

Nga Arben Malaj

Gara e 3000 metrave me pengesa

Gega zë vendin e 13 në botë

Luiza Gega doli e 13-ta në botë në finalen e atletikës për 3000 metrave me pengesa më Olimpiadën e Tokyos. Ajo shënoi kohën 9:34.10. Gega është sportistja e parë që arrin në finalen e lojrave Olimpike deri më tani. Ajo u bë sportisja e parë shqiptare që fitoi një medalje në atletikë në kampionatet evropiane në 3000 metra për femra në vitin 2016 në Amsterdam, Holandë.

Lexo më shumë

“Vera në Dibër”, veprimtari që synojnë të mbajnë gjallë dashurinë për vendin

Pas një viti të mbyllur tërësisht për dibranët jashtë Dibrës së Madhe, ky vit pritet të ketë një rikthim të tyre në vendlindje, pas lehtësimit të masave anti-covid.
Me këtë rast, Shoqata Atdhetare “Dibra” në New York, në bashkëpunim me Komunën Dibër e Madhe dhe Klubin Bjeshktar & Çiklist “Dibra”, kanë hartuar një kalendar veprimtarishë të përbashkëta gjatë sezonit veror 2021.…

Lexo më shumë

Kulla e Murrës

Kjo kullë është e ndërtuar mbi 300 e ca vjet përpara. Vetë pozicioni i saj me themele në shkëmb, në grykën e Drinit në veri të fshatit Hotesh, të bind se ka shërbyer në të kaluarën si mbrojtje për fshatin dhe tërë krahinën e Luznisë. Në këtë kullë të moçme malësorët luznakë me Elez Murrën mblidheshin, bashkërendonin veprimet në atë kohë, kur armiqtë e huaj donin të sulmonin fshati dhe krahinën.…

Lexo më shumë
1 2 3