Rrugë e mbetur rrugëve

Reportazh: Në Rrugën e Arbrit, ditën që duhej të ishte përfunduar

Një tunel i Murrizit me një heshtje të frikshme, një asfalt me vijë të verdhë në mes, që po del, shembje e shtrembërime trasesh, shpate të zhveshura e përçudnuara. Ku është nusja me emrin historik “Rruga e Arbrit”, që nis nga sheshi Skënderbej në qendër të Tiranës? Ku është kjo nuse në imagjinatën tonë: e hijshme, panoramike, e veshur me guida turistike, jetëdhënëse?

Lexo më shumë

Ndërtimi i HEC Skavica është asgjesim i Dibrës.

Nga Dali Noka

A duhet sakrifikuar Dibra? Si banor i kësaj treve dhe që i përkas moshës së tretë, me plot bindje dhe me plot argument Dibra nuk ka asnjë arsye për t’u sakrifikuar qofshin këto Rajonale apo Kombëtare. Dibra jo njëherë, por shumë herë është sakrifikuar për interesat e mëdha të Dibrës e mbarë vendit.
Prandaj Dibra njihet për historinë e saj, jo vetëm brenda vendit por në gjithë botën.…

Lexo më shumë

HYNI NË PROTESTA, NGRIJENI ZËRIN NË QIELL, FORCONI RADHËT, MOS DILNI NGA BETEJA DERI NË FITOREN E PLOTË.

Mesazh, drejtuar dibranëve për tu bashkuar në PROTESTA për mbrojtjen e Dibrës

Kur dymbëdhjetë të shkuara ngritëm zërin për ti thënë “JO” ndërtimit të hurdhës së Skavicës, “JO” mbytjes së Dibrës, ishim pak zëra, pak pena; numëroheshim me gishtat e dy duarve: Murati, Aliu, Bujari, Argëtimi, Shaqiri, Halimi, Linda, Xhemali, Hakiu…
Protestën tonë e përcollëm në shtypin e kohës, në gazetën “Rruga e Arbërit”, në përmbledhjen “PO DIBRËS!…

Lexo më shumë

Rruga e Arbrit, kontrata e ndërtimit mbaroi në Prill, por rruga është akoma larg përfundimit

Premtimi për hapjen 6 muaj përpara afatit nuk u realizua, por shpresohej që punimet në segmentin Ura e Vashës - Plani i Bardhë të përfundonin në prill të këtij viti. Por kjo nuk ndodhi dhe nuk dihet kur do të ndodhë. Sepse të vetmet makineri që punojnë në terren, janë ato që punojnë në një kantier të kthyer në gurore pranë Urës së Vashës.

Edhe Rruga e Arbrit nuk ia doli të jetë një premtim i mbajtur nga politikanët shqiptare. Si të gjitha investimet e tjera publike, edhe kjo është futur në qerthullin e shtyrjes së afateve, që më shumë se sa një problem real, duket një problem “teknik” për të nxjerrë më shumë fonde nga buxheti i shtetit, ose thënë më drejtpërdrejtë, nga taksat e qytetarëve shqiptarë.

Lexo më shumë

Hallva për mbytjen e Dibrës në natën e Kadrit

Fejton Nga Abdurahim Ashiku

Sonte është Nata e Kadrit, një kujtesë e veçantë në kalendarin mysliman gjatë kremtimit të muajit të madhnueshëm të Ramazanit.
Në vogli i gëzoheshim kësaj dite sepse ndër të tjera në menynë e iftarit gatuhej hallvë, ëmbëlsira karakteristike dibrane për ngjarje fetare e popullore-pagane.
Për dasmë…por edhe për mort…
Sot, në me biznesmenë nga bota, u zhvillua një tubim solemn ku ministrja e energjetikes Balluku foli shqip, kryeministri Rama foli anglisht, ambasadorja e SHBA Juri Kim foli në gjuhën e supervendit të vet.…

Lexo më shumë

Tiranë, protestë kundra ndërtimit të Skavicës

Dhjetëra qytetarë u mblodhën të shtunën (16.04.2022) në qendër të Tiranës dhe marshuan në drejtim të kryeministrisë për të shprehur revoltën e tyre kundër planeve të qeverisë shqiptarë për ndërtimin e hidrocentralit të Skavicës.
Protestës së thirrur nga një përfaqësi e dibranëve me banim në SHBA iu bashkuan ambientalistë, qytetarë të Tiranës dhe banorë të Dibrës, pronat dhe shtëpitë e të cilëve mbyten nga ujëmbledhësi.…

Lexo më shumë

Monument i madh i popullit dibran

Nga Abdurahim Ashiku

Dibra ka një monument të madh. Përmasat e tij kanë përmasat e rrethit, shtrihen nga mali i Korabit në malin e Dejës, nga liqenet e Valikardhës në liqenet e Lurës. Monumenti është vepër e krijimtarisë dhe e djersës së popullit dibran. Një bisedë, qoftë kjo e ilustruar më së mirë flet pak për madhështinë e vërtetë të këtij monumenti, Veprave Ujore të Dibrës.…

Lexo më shumë

“Të ngremë kullën muze të Dom Nikollë Kaçorrit”

Thirrjes së këngëtarit të mirënjohur Arif Vladi, për të ngritur kullën muze të Dom Nikollë Kaçorrit, nënshkruesit të Deklaratës së Pavarësisë dhe zëvendëskryeministrit të qeverisë së Islamil Qemalit, i janë përgjigjur pozitivisht djemtë e Lurës dhe qytetarë shqiptarë brenda e jashtë vendit

Këngëtari i mirënjohur Arif Vladi, aktualisht drejtor i Qendrës Kulturore të Peshkopisë, ka marrë nismën për ngritjen e shtëpisë së Dom Nikollë Kaçorrit.…

Lexo më shumë

Ura e Lezedres në Rrugën e Arbrit.

Emërtimin Ura e Lezedres e ka përdorur zyrtarisht për herë të parë Hysen Uka, që i njeh rrugës çdo toponim metër pas metri. Deri më tani njihet si ura e fshatit Fshat. Përroi që kalon poshtë quhet përroi i Lezedres. Vendasit i thonë edhe Gryka e Lezedres.

Ura e Lezedres dhe Ura e re Vashës në të ardhmen mund të shërbejnë si një vend i mirë për sportet ekstreme: hedhja nga ura me litar, alpinizëm etj.

Lexo më shumë

Kulla Hupi, një nga kullat më unike në Shqipëri

Adriatik Balla: “Instituti Kombëtar i Trashëgimisë Kulturore ka të regjistruar Kullën Hupi, e famshmja dhe unikja kulla e Sul Hupit, si një ndërtesë me vlera arkitektonike dhe historike.
Kjo kullë, që siç shihet është pasqyruar edhe në Filatelinë Shqiptare, si pullë postare që në vitin 1982, dëshmon për vlerat arkitektonike dhe historinë e saj.”

Në Ditën Ndërkombëtare të Monumenteve, zyrtarisht me 18 prill, Adriatik Balla, doktor i shkencave gjeografike, kujtoi në faqen e tij në FB kullat e Bulqizës, përfaqësuar prej Kullës Hupi.…

Lexo më shumë
1 2 3