Universitet në krahinë shkretë

Nga Abdurahim Ashiku

Zoti Lulzim Basha ishte në Peshkopi.
Ishte mes daullesh e tamtamesh tashmë të njohura në udhëtimet e tij në tërë Shqipërinë.
Më tërhoqi titulli i një kronike nga më të gjatat që janë përcjellë nga media e shkruar dhe ajo pamore:
“VIJ ME PRIORITETE REALE. DO RIHAPIM FILIALIN UNIVERSITAR TË DIBRËS”
Bashkohem me të.
Edhe unë jam për ta rihapur.…

Lexo më shumë

Po kullën e Murre ku do ta çosh zoti Rama?

Nga Abdurahim Ashiku

“Unë dheun nuk e shes me pare, prandaj merrni mbrapsht dhe çoni ku të doni”- deklaronte Eles Murrja…
Kryeministri ynë u pa dje në stadiumin e futbollit të Peshkopisë, stadium i ndërtuan me punën vullnetare të qytetarëve: burra, gra, nxënës të shkollave të mesme, fëmijë të tetëvjeçares diku 6-7 dekada më parë, stadium ka mbetur po me të njëjtën pamje në tridhjetë vjet të “demokracisë”.…

Lexo më shumë

Ç’kemi asaj Dibre!

Nga Bujar Karoshi

Asaj Dibre ka filluar fushata… Na kanë hequr një deputet, por nuk na kanë hequr dëshirën për premtime…
Ata që janë në pushtet, thonë se kanë ndërtuar rrugë, ujësjellësa, kanë hapur vende pune e kanë gati projekte, por kërkojnë të tretin, që të mbajnë premtimet… Kush nuk i sheh sukseset, është veç me opozitën…
Ndërsa opozita do të bëjë mrekullira, sapo të fitojë me vota nga kutia…
Meqë është fushatë dhe gënjeshtra është e para, del e vërteta pa e kërkuar.…

Lexo më shumë

Asnjë zë asaj Dibre…

Nga Abdurahim Ashiku

Asnjë zë Bujar Karoshi, ASNJË ZË.
As asaj Dibre, as…
Asnjë zë në Kuvendin e Shqipërisë për zhdukjen e Dibrës, MBYTJEN e saj, harresën historike të saj.
Kuvendi i Shqipërisë me votat e shumicës dhe të pakicës vendosi të ndërtohet Skavica…
Të ndërtohet që mos përmbytet Shkodra!!!
O tempo o mores!
Mbyt një krahinë që të mos përmbytet një tjetër!…

Lexo më shumë

Skavica, qeveria duhet të jetë transparente me banorët

Pamje nga protesta paqësore e 1 dhjetorit 2020. Foto: © Neki Feta

Ndjesa publike, falja e gjobave dhe një referendum lokal – hapi i parë i qeverisë drejt një procesi dialogu të rregullt e ligjor

Tu kërkosh dibranëve të pranojnë që me përmbytjen dhe shpërnguljen e tyre shpëton Shkodra dhe Lezha, është diskriminuese, është një argument që e bën me faj qeverinë, por është edhe një arsye se pse irritohen banorët, të cilët edhe në ditë pandemie, dalin për të protestuar.

Lexo më shumë

Rebelohu Dibër në shekullin e ri!

  •  Sot më shumë se kurrë, dibranët e dy Dibrave kudo që ndodhen, duhet të aktivizohen në protesta të fuqishme, kundër vendimeve të qeverisë Rama, për ti thënë, “JO” Skavicës dhe planit ogurzi të sllavo-maqedonasve dhe shërbëtorëve të tyre shqiptarë, të dashuruar me sllavët ndër shekuj, dhe për ti thënë një “PO” të fuqishme Dibrës dhe pasurive të saj.
  • Vetëm protestat masive popullore do të shmangin përmbytjen e të gjitha fshatrave të Dibrës së poshtme nga Zall-Reçi deri në fushat e Gjoricës, përfshi dhe Fushën e Torviollit, pjesë e historisë së Skënderbeut, Dibrës dhe shqiptarëve që sakrifikuan jetën për trojet shqiptare.
Lexo më shumë

Amerikë! Ku do i çosh dyzetmijë dibranë?

Një shtëpi në Fushë-Alie, që do të mbytet nga HEC i Skavicës.

Sarkazëm
Lajmi u dha…
Jo me gojë si Rama din të llapë…
As në efir…
I shkruar…
E zezë mbi të bardhë…
Shtetet e Bashkuara të Amerikës do të ndërtojnë Hidrocentralin e Skavicës…
Do të mbysin 65 kilometra katrore tokë, ara nga më pjelloret në Shqipëri, pyje e kullota.
Do të shkulinthemelesh dyzetmijë familje dibrane…
Me pleq, plaka, burra, gra, fëmijë…
Me lopë, kuaj, dele, gomarë, pula, dhi…
Me varre të parësh që ranë në beteja që Serbo-Jugosllavia të mos dalë në:
Drinin e Zi…
Qafën e Buallit…
Qafën e Murrës…
Qafën e Mërkurthit…
Për të vazhduar drejt Durrësit e Shëngjinit…
Skavicën mund ta ndërtonte Enveri…
Ta mbyste Dibrën…
Një Dibër tjetërtë ndërtonte…
Siç ndërtoi Ulzën në Mamurras, Kukësin në Fajza, Darëzezën në bregdetin e Fierit…
Nuk e ndërtoi…
Nuk e ndërtoi as italiani, as kinezi, as…
I trembeshin Dibrës…
Amerika do ta ndërtojë…
U tha me germa të zeza mbi letër të bardhë.…

Lexo më shumë

Ç’kemi asaj Dibre!

Pas shumë muajsh ndërprerje të kësaj rubrike, po rinis me Presidentin. Jo se është i pari i vendit, por se e kemi “majkun ma t’majr”. Dhe “majkut t’majr” i pritet berri, i bahet fli e petulla e i jepet vend n’krye t’vendit…
Presidenti Meta ishte këtë muaj në Dibër. Rrugës u ndal te Ura e Topojanit. Për të bërë ca foto mbi Drin dhe për të parë urën e re të Edi Ramës, aty ku priten të mblidhen votat në prillin e ardhshëm.…

Lexo më shumë

Eh sikur kështu të fliste për Drinin edhe në Zallë-Dardhën që mbytet Presidenti!

I kërkoj ndjesë zotit president që tjetërsova emrin “Vjosa” në “Drini i Zi” dhe emrin “Kalivaçi” me emrin “Skavica”. Besoj se do ta pranojë ndjesën sepse e din se sa i dashuruar jam pas Drinit të Zi dhe luginës së tij dhe se sa e urrej mbytjen e Dibrës nga ndërtimi i hidrocentralit të Skavicës.

Presidenti ynë Ilir Meta ishte në Zallë- Dardhë të Dibrës.…

Lexo më shumë

Heroi i kujt ka lindur më 6 maj?

A kemi nevojë që vorbullës së gënjeshtrave që na vërtiten dita ditës t’i shtojmë edhe ditëlindjen e Skënderbeut? A ia vlen që shprehjes së përditshme të padijes dhe krenarisë për të qënin të paditur t’i shtojmë edhe një dëshmi tjetër? A nxjerrim ndonjë dobi duke i shtuar fakteve të shumta për mungesën e kulturës dhe etikës, për mosnjohjen e parimeve më të thjeshta morale të të drejtës dhe të vërtetës, edhe një mashtrim tjetër?…

Lexo më shumë
1 2 3 4 7