SKAVICA:
Rama: “Garanton sovranitet energjetik për Shqipërinë”
Berisha: “Mbështes projektin me tunel, pa asnjë përmbytje”

Pamje nga vendi ku do të ndërtohet diga e Skavicës. Foto: Neki Feta

Ndërtimi i HEC të Skavicës kthehet në çështje elektorale. Palët politike për herë të parë shfaqin pikëpamje të kundërta

Nga BUJAR KAROSHI

“Projekti i Digës së Skavicës cënon proceset ligjore dhe kushtetutën shqiptare, është shkatërrues për mjedisin, shkatërron identitetin dhe kulturën dibrane, identitetin e popullit shqiptar dhe është kundër interesit kombëtar të vendit. Është krejtësisht e pakuptueshme se si mund të jete dhënë një leje mjedisore për një projekt hidroenergjetik

“Marrëveshja e 3 tetorit 2020 për ndërtimin e hidrocentralit të Skavicës është krejtësisht e paligjshme, antishqiptare dhe antikombëtare.

Lexo më shumë

“Jo Skavicës” në fletën e votimit

Pamje nga fshati Laçes, Fushë Alie, i cili mbytet nga hidrocentrali i Skavicës. Foto: Hajredin Toca

Nga Bujar Karoshi

Fituesi është paracaktuar, ndaj ktheni zgjedhjet në një referendum

Përballë “pakënaqësisë” që njerëzit nuk po dëgjohen dhe nuk janë dëgjuar për Skavicën, kanë mundësinë që këto zgjedhje t’i kthejnë në një referendum për Skavicën. Pavarësisht se cilin kandidat votojnë, ata mund të shkruajnë në fletën e votimit “Jo Skavicës”. Me këtë zgjedhje do t’i bëjnë fletët e votimit të pavlefshme, por në qoftë se kjo mënyrë votimi është në shumicë, do të japin mesazhin se kundër Skavicës janë të gjithë bashkë, pavarësisht bindjes politike.

Lexo më shumë

Skavica – sfidë të cilën mund ta fitojmë vetëm të bashkuar

Foto: Hajredin Toca

Nga Bujar Karoshi

Pse kanë Frikë banorët? A ka konsultime me to dhe kur do të zhvillohen? Planet jotransparente të qeverisë. Protesta pak, rezultat aspak. Partitë politike janë “pro” Skavicës. Ndërtimi i Skavicës – a mund të fitojë Dibra? Protesta në New York: A ka vend për shpresë?

Moskoordimi i përpjekjeve të zërave kundër që vijnë nga shoqëria civile, planet e qeverisë për ta ndërtuar hidrocentralin dhe puna e kompanisë në terren për fazën e parë të ndërtimit ka rritur frikën te banorët e Dibrës, se jo vetëm nuk do të marrin kompensimet sipas tregut, por edhe ato që u takojnë sipas ligjit nuk do t’i marrin dot.

Lexo më shumë

29 nëntor, nis qarkullimi i makinave në Rrugën e Arbrit nga Tirana në Klos përmes bypass-it

Rruga e Arbërit në Xibër, Klos. Foto: Facebook/ Gjoka Konstruksion

Nga Bujar Karoshi

Rruga do të hapet fillimisht deri në Klos. Vazhdon puna në segmentin Ura e Vashës – Qafa e Buallit. Nuk do të lejohet të qarkullojnë makinat e mëdha dhe ato të tonazhit të rëndë.

Më 29 nëntor 2021 rruga nga Tirana në Peshkopi do të shkurtohet shumë. Mbi 70 kilometra rrugë, plot kthesa e trafik, nuk do të jetë më “barrë” për udhëtarët e Dibrës dhe Matit, duke u bërë realitet një ëndërr e vjetër e dibranëve për një rrugë të shkurtër drejt kryeqytetit.…

Lexo më shumë

Nga raftingu në Dri, te ngjitja në majën e Korabit, mundësitë e zhvillimit të turizmit

Nga Bujar Karoshi

Me daljen e ngadaltë nga pandemia shpresat për një rritje të turizmit në vend po rriten. Dhe kjo po rrit edhe lëvizjen për përgatitjen e guidave turistike dhe terreneve në turizëm.
Më 23 maj 2021, në Parku Kombëtar Shebenik -Jabllanicë ishte i pranishëm ambasadori i Bashkimit Evropian në Shqipëri, Luigi Soreca. Kjo zonë është shpallur park kombëtar në vitin 2008, duke mbuluar një sipërfaqe prej 33.928 hektarësh.…

Lexo më shumë

Rruga e Arbrit, punimet deri në Klos mbyllen brenda verës

Në foto: Punimet pranë Urës së re të Vashës, Klos. Prill, 2021

Rreth 150-200 makina në ditë shfrytëzuan fushatën elektorale për të bërë më të afërt Tiranën me Dibrën, por në fillim të majit rruga është e mbyllur plotësisht për kalimin e makinave

Punimet vazhdojnë normalisht që nga Xibri deri në Klos dhe parashikohet që brenda muajit korrik ky aks të bëhet i kalueshëm, përmes by-passit.

Rruga e Arbrit pati një hapje të lehtë të trafikut që shoqëroi edhe fushatën elektorale, por tashmë rruga është e mbyllur plotësisht.…

Lexo më shumë

Rruga e Arbrit, Tirana dhe Dibra janë 2 orë larg me pak bakshish

Kjo foto është nga ura e fshatit Fshat në Klos, e cila u bashkua më 25 nëntor 2020, duke e bërë plotësisht të kalueshme trasenë e Rrugës së Arbrit, përjashtuar tunelin e Murrizit, ku vazhdojnë punimet. Kjo urë është një nga gjashtë urat e Rrugës së Arbrit, e dyta për nga rëndësia, pas Urës së Vashës. Ajo është e gjatë 174 metra dhe e lartë 157 metra. Ndërsa Ura e Vashës, me gjatësi 316 metra dhe lartësi 152 metra, përfundoi në prill të vitit të kaluar. Të dy urat janë me konstruksione metalike, me elemente çeliku me karbon të saldueshëm.

Nga Bujar Karoshi

Ndërsa pritej që kjo fushatë elektorale të sillte simbolikisht nisjen e qarkullimit në rrugën e Arbrit, qoftë edhe pjesërisht, duket se nuk do të ndodhë. Një punonjës i kompanisë, që kërkon të mbetet anonim, thonë se punimet po vazhdojnë normalisht, pa ngutje për inaugurime.
Por ndërkohë rruga është e hapur pjesërisht për kalim. Makinat e zyrtarëve lokalë në Dibër dhe atyre në Tiranë, po e përdorin rrugën për kalim për lëvizjet nga Tiranë-Dibër.…

Lexo më shumë

‘Rruga e Arbrit’, fushata e fundit e premtimeve?

Pamje nga traseja e rrugës së Arbrit në Xibër, Klos, 27 shkurt 2021. Foto: © Hysen Uka

Bujar Karoshi

Në fjalorin e politikanëve të qeverisë dhe opozitës, Rruga e Arbrit duket se do të jetë një çështje elektorale edhe këto zgjedhje parlamentare

Rruga e Arbrit duket se do të jetë një çështje elektorale edhe këto zgjedhje parlamentare. Kryeministri i Shqipërisë Edi Rama dhe kandidatët për deputetë në Dibër nga ana e opozitës janë përfshirë në njoftime kontradiktore në lidhje me ecurinë e punimeve në Rrugën e Arbrit.…

Lexo më shumë

HEC Skavica, qeveria po punon për të ndërtuar variantin me digën më të lartë

Benet Beci: Projekti i Hidrocentralit të Skavicës do të jetë një investim publik. I vendosur në rrjedhën e sipërme të HEC-eve ekzistuese të kaskadës së lumit Drin dhe do të ketë ndikim në operimin e të gjithë kaskadës. Në këtë mënyrë është shumë e dobishme për vendin dhe sistemin tonë elektroenergjetik që ky projekt të jetë një investim publik.

“Ndërtimi i hidrocentralit të Skavicës nuk do të ketë vetëm efekte negative në mjedis, ekosistem dhe në popullsinë e zonës ku do të krijohet rezervuari, por do të ketë edhe shumë efekte pozitive në këtë zonë, madje efektet pozitive do të jenë dominuese.

Lexo më shumë

Protestë kundër HEC Skavica

Pamje nga protesta e 1 dhjetorit 2020

Rreth 100 kryefamiljarë në Dibër, pavarësisht aktit normativ të qeverisë që ndalon tubimet, protestojnë në Laçes, 10 km larg qytetit të Peshkopisë, për të kundërshtuar planet për ndërtimin e hidrocentralit të Skavicës. Policia gjobit organizatorët, ndërkohë që nuk kishte marrë asnjë masë për parandalimin e tubimit.

Nga Bujar Karoshi

Më 1 dhjetor 2020, banorët e fshatrave të Fushë Alies, Laçes, Kastriot, Blliqe e Arras u mblodhën për të kundërshtuar vendimet e qeverisë shqiptare për ndërtimin e Hidrocentralit të Skavicës.…

Lexo më shumë
1 2 3 4 5 10