GJAKHUMBURIT E JETËHARRUARIT NË KËRKIM TË FLORIRIT…

 

Nga Abdurahim ASHIKU

 

  • Njerëz të lirë që dhanë jetën galerive të kromit…

  •  Njerëz të burgosur që dolën në “liri” në një mënyrë që askujt mos i ndodhtë…
  • Njerëz që kur hynin galerive uronin: “Dalshim shëndoshë”…

Gjakhumbur e jetëharruar, mbledhur në një libër që tash pesë vjet askush, nga ata “kushët lart”, nuk e ka marrë në dorë, pa le ta shfletojë, të lexojë jetët e të kërkojë gjakun pikuar e rrjedhë honeve të errëta të nëntokës.

Lexo më shumë

TË PUNOJMË SË BASHKU PËR NJË FJALOR TË TË FOLMES DHE TOPONIMISË SË DIBRËS*

Ftesa e parë është për një Fjalor për të folmen e Dibrës. Ftesa e dytë është për mbledhjen dhe tubimin e toponimeve (emrave të vendeve) të Dibrës. Më pas, edhe për toponimet – një fjalor. Do të shpjegojmë shkurt vlerën dhe dobinë e këtyre dy punëve të mëdha.

E folmja e Dibrës bën pjesë në nëndialektin e gegërishtes qendrore. Është një e folme konservative në disa aspekte.

Lexo më shumë

PASIONANTI I SPORTIT DIBRAN

Nuk thonë kot, që njeriu vdes, por kurrë emri i tij… Islam Rama (Kosova) prej afro katër vitesh na mungon, por emri, buzëqeshja, gjurmët dhe historia që ai bëri në Dibër, nuk shuhet nga kujtesa në adresën e njërit prej figurave më të nderuara të sportit në Dibër. Islami ka kuriozitetin që mbante dy mbiemra, Rama dhe Kosova. Një histori kjo që vlen të tregohet që në startin e këtij shkrimi homazh, për pasionantin e sportit, që iu përkushtua si pakkush në vitet e jetës së tij.

Lexo më shumë

BORA E SHKURTIT “FLORIRI I BARDHË” I BUJKUT

 

Bardhësia e dëborës ka mbuluar thuajse gjithë Shqipërinë, nga Veriu në Jug, maleve, madje edhe fushave…

Mjetet e komunikimit masiv e kanë fiksuar objektivin rrugëve të zëna e rrugëve me “kujdes në qarkullim”.

E natyrshme. Në kohë të tilla njeriu është i pari. Si fëmija në rrugën për në shkollë e kthim në shtëpi ashtu edhe ai që del nga shtëpia për në punë, që udhëton me automjet, që është në shërbim të njerëzve në spitale, polic në rrugë e kudo ku është e nevojshme për ndihmë.

Lexo më shumë

Disa mendime rreth romanit të dytë të shkrimtarit dibran Dogjan Dervishi

ROMANI “SHPRESË E THYER”, “VETINGU” I DEMOKRATAHURËS SHQIPTARE

Pamëdyshje e them qartazi se letërsia bashkëkohore dhe shoqëria shqiptare ka në dorë një vepër të re, një roman social-shoqëror që si i thonë prek në plagë, aty ku gëlon jeta e njerëzve të thjeshtë. Besoj se është i motivuar fakti sesi romani i shkrimtarit Dogjan Dervishi është pasqyra e kohës, pasqyra e dukurive të jetës e mbi të gjitha vetingu, i demokratahurës (apo siç thoshte i madhi Dritëro i demoshkërdhatërisë shqiptare).

Lexo më shumë

HISTORIA E SHEZA BALLIUT, JETIMJA NGA SKRAPARI QË U BË NUSE DHE DEPUTETE NË DIBËR

Sheza Balliu ka lindur më 1 nëntor 1944. Ajo është pasardhësja e vetme e Ismail Qerim Alushanit, dëshmor i atdheut, dhe Rrahime Qazim Fushës nga fusha e Gjerbësit të Tomoricës. Sheza është rritur jetime, pasi babai i saj u vra në luftë me bandën e diversantëve të Hamit Matjanit në 23 Maj të vitit 1947, ndërsa nëna e saj u “vra” nga zakoni i kohës, sipas të cilit ajo nuk kishte asnjë të drejtë të kujdesej për mirërritjen dhe fatin e mëtejshëm të vajzës të saj 3-vjeçare…

Për këtë ngjarje një detaj të dhimbshëm tregon dr.

Lexo më shumë

Parku natyror Korab-Koritnik, mundësi të mëdha për turizmin malor

PËRSHKRIMI I ZONËS:

Ekosistemi natyror malor “Parku natyror Korab – Koritnik “, ka një sipërfaqe prej 55,520 ha, apo 555, 5 kilometër katror, pjesë e Rajonit Alpin, i përfshirë në rajonet e Kukësit dhe Dibrës. Vargmali Koritnik – Gjallicë – Korab, është i vendosur në pjesën verilindore të territorit shqiptar dhe shtrihet nga kufijtë me Kosovën, deri në malin e Deshatit, në pjesën jugore të vendit, duke u kufizuar me Maqedoninë.

Lexo më shumë

ERMENDA, VAJZA NGA DIBRA QË DËSHMOI PROBLEMET E RINISË SHQIPTARE NË ZVICËR

Dikur qaja përse nuk kisha dy palë këpucë, ndërsa sot më vjen keq kur shoh bashkëmoshatarë që nuk i kanë ato”, thotë Ermenda, vajza 16 vjeçare nga Brezhdani i Dibrës. E bija e një punëtori të thjeshtë dhe e një nëne shembullore, që çdo ditë përpiqet të edukojë dy motrat dhe vëllain e vogël të saj. Prej pesë vitesh Ermenda Hidri është pjesë e organizatës ndërkombëtare World Vision që operon në Dibër, duke parë kështu ndryshime e mëdha në jetën dhe komunitetin e saj.

Lexo më shumë

Shkolla Pedagogjike e Dibrës, vatër e ndritur e dijes për gjithë zonën verilindore

 

Nga Shemsi MANJANI*

Shtatëdhjetë vjet më parë, në shtator të vitit 1948, hapi dyert shkolla e parëe mesme në Dibër, shkolla pedagogjike, që rrezatoi dritën e dijes në gjithë zonën verilindore, një ndër zonat më të prapambetura deri në atë kohë në gjithë Shqipërinë.

Qëllimi i shkrimit, aq sa e lejon hapësira e një artikulli, është sensibilizimi në kohë për të përkujtuar këtë 70-vjetor të asaj shkolle që ishte elita e parë për përgatitjen e mësuesve të zonës dhe për gjenerimin e personaliteteve vendase, të munguar prej shumë vitesh.

Lexo më shumë
1 2 3