Ndahet nga jeta prof. Hiqmet Gonxhja, veterani i Inxhinierisë Shqiptare
homazh

Prof. Hiqmet Gonxhja, veteran i Inxhinierisë Shqiptare, pedagogu më i moshuar i Universitetit Politeknik të Tiranës dhe përfaqësuesi i shquar i komunitetit dibran në Tiranë, nuk jeton më.
Prof. Hiqmet Gonxhja u nda nga kjo jetë në moshën 94 vjeçare, duke lënë pas një kontribut të madh në fushën e shkencave inxhinierike, publicistike dhe traktateve shkencore. Nga dora e tij janë kryer me qindra studime teknike, të kërkimit dhe zbulimit gjeologjike e gjeofizike, në terrenet më të vështira malore të Shqipërisë.…

Lexo më shumë

Nuk mund të mbulojë harresa Rustem Devën
Nga Selman Mëziu

Blija karamele zana në dyqanin e Hysen Devës, kur isha cullak. Ndërsa Llan Devën trupmadh, veshur me tirqe të bardha e me gjetana të zes, xhamadan leshi, brez të kuq mbështjellë për mesi me kësulën e bardhë si borë bjeshke. Ndërsa Rustemin e ri, trupgjatë, fytyrëhequr, bardhosh, paksa të zgjatur, veshur pastër, elegant, hijshëm, siç i kishin hije një mësuesi. E më vonë funksionar partie në Peshkopi e fshatra të ndryshme të Dibrës së Poshtme.…

Lexo më shumë

Irena Puca, mësuesja e bukur
In memoriam | Nga Artan Gjyzel Hasani

E dashur Zysh…e dashur zysh Irena…e dashur Irenë…e dashur….
Më është e pamundur që fjala “e dashur” të mos jetë gjithnjë pranë emrit tënd. Besoj se kjo është letra e parë që ti merr pas vdekjes. Të paktën kështu dua të besoj në këtë ditë të parë të Ikjes tënde atje Lart…
Hedh një vështrim pas dhe kuptoj që e tërë jeta jote ka qenë një letër e gjatë dashurie për njerëzit.…

Lexo më shumë

Menduh Jegeni zgjidhet kryetar i shoqatës “Oda Dibrane” – Shkup

“Oda Dibrane” në Shkup vlerëson punën e ish-kryetarit, Ismail Krifcës, i cili u nda nga jeta pak muaj më parë

Shoqata “Bashkësia Dibrane” i ka dërguar një mesazh urimi shoqatës “Oda Dibrane” në Shkup, me rastin e zgjedhjeve të reja në këtë shoqatë dhe i fton drejtuesit e ri të bashkëpunojnë në aktivitete historiko-shkencore, kulturore, artistike dhe jubilare.

Shoqata “Bashkësia Dibrane” i ka dërguar një mesazh urimi shoqatës “Oda Dibrane” në Shkup, me rastin e zgjedhjeve të reja në këtë shoqatë.…

Lexo më shumë

Besnik Shatku, një personalitet i komunitetit dibran

 

“Dashamirësia dhe ëmbëlsia me familjarët, fëmijët, miqtë dhe shokët, ishin mesazhet më të bukura të Besnikut, të cilat i shprehu deri në fundin e jetës së tij.”
Nuk është aspak e thjeshtë për të shkruar këto fjalë homazh për njeriun e dashur të familjes, dhe shoqërisë, për kolegët dhe të gjithë komunitetin tonë dibran në Tiranë dhe SHBA.
Një homazh i paharruar për të gjithë ne, të afërmit dhe familjarët, do të mbetet Besnik Shatku, fjalëmbël dhe buzagaz, i cili u nda nga jeta, para disa ditësh.…

Lexo më shumë

Shkencëtari i bimëve mjekësore
Nga Osman Xhili’

Askush nuk do ta besonte se fëmija i dhjetë i një familje të varfër nga fshati Mustafe do të bëhej doktor shkencash dhe një shkencëtar i mirëfilltë i bimëve mjekësore. Zyberi i vogël, më shumë se uri për bukë e ushqime kishte uri për libra, dije e shkencë. Filloi ti ngjisë hapat e shkollimit, duke qenë gjithnjë në tabelat e më të mirëve.…

Lexo më shumë

Lamtumirë miku ynë i mirë Hidër Daci
homazh

Një aksident i papritur, afër Shkallës së Tujanit më datën 22 nëntor 2020 i mori jetën Hidër Ibrahim Dacit. Njerëzit e afërm, kolegët e punës, dashamirësit erdhën pranë familjes për të lehtësuar sado pak dhimbjen për humbjen e njeriut të tyre të dashur.
E përcollën në varrezat e Grevës, në vendlindje pranë prindërve të tij qytetarë nga Peshkopia e fshatrat për rreth, punëtorë të mobilerisë “Erald sh.p.k.” ku Hidri punonte specialist prej shumë vitesh, miq e shokë nga Tirana etj.…

Lexo më shumë

Bardhyl Hidër Manjani, biri i Grykës së Vogël

Ndahet nga jeta në moshën 82 vjecare, ish ushtaraku i karrierës Bardhyl Manjani.
Dibra ka një histori të lashtë, me popullim të hershëm. Ajo renditet ndër qytetet e vjetra të banuara dhe ruan një popullsi të mirëfilltë qytetare.
Në vitin 1918, në Homesh të Grykës së Vogël, Dibër u hap shkolla e parë shqipe. Të gjithë mësuesit e Dibrës kanë dhënë kontribut të jashtëzakonshëm për formimin e brezave të tërë, kontribut i cili është i njohur nga historiku i arsimit shqiptar.…

Lexo më shumë

Dibra resort, një oaz qetësie në Luginën e Shërimit
Gëzim Feta, ky njeri punëtor e vizionar, si një shembull, si një model që duhet ndjekur

Resorti i Gëzimit është vetëm një oaz në shkretëtirë. Më sipër vazhdon Lugina e Shërimit, me këtë emër të bukur. Rruga që shkon përmes saj e të çon në fshatrat e Bellovës, ku mes tyre dhe Rabdishti i shpallur fshat turistik, është për t’i qarë hallin. E paasfaltuar, gjithë gurë, pluhur e gropa… Ajo sipërfaqe dhjetëra hektarësh, që dikur ka qenë me plepa, mund të kthehet në një park të bukur, me asfalt, me pemë dekorative, me stola, kënde lojërash e bare që shërbejnë.

Lexo më shumë
1 2 3 8