Na bashkoi poezia – Dibra ime
Nga Urime Straka

Libri “Na bashkoi poezia”, i cili përmbledh poezi nga poetë Dibran, ishte një buqetë e bukur që më erdhi në dorë. Me një frymë fillova të shijoj shpirtin e autorëve që kishin derdhur ndjenjat e tyre në çdo faqe, në çdo varg. Sigurisht që u lumturova pa masë kur ndër autorët isha dhe unë. Kjo gjë sa më ngazëlleu, aq dhe më dha krahë për të vazhduar këtë rrugë e për ta përfaqësuar Dibrën tonë sa më mirë në të gjitha kohërat.…

Lexo më shumë

Kalabardha – kështjellë e Arbërisë
Nga Arif Shutina, Kadri Dauti*

Hyrje

Së shpejti del nga shtypi për publikun libri “Kalabardha – kështjellë e Arbërisë”. Ai është fryt i një pune disavjeçare të udhëtimeve dhe hulumtimeve për njohjen, grumbullimin dhe evidentimin e shumë të dhënave historike, etnike dhe kulturore për çdo fshat të krahinës së Kalabardhës.
Libri është i shkruar në formën e shënimeve historike dhe mbresave të udhëtimeve nëpër çdo fshat e cep të Kalabardhës.…

Lexo më shumë

Flutura Açka dhe “Biri”, një libër për të gjallët
Nga Leonard Veizi

Botimet: Skanderbeg Books
ISBN: 978-9928-221-37-7
Nr. faqeve: 366
Çmimi: 1200 lekë

Përtej asaj që është e mundshme, në krejt pamundësinë e saj, me një sforco gërryese, ethëse, të brishtë dhe shpërbërëse hera-herës, ajo arriti të ngrihej me plagën e pambyllur. Mori pak letër…, dhe mori një penë. E nisi të shkruajë…
“Nuk është e lehtë për prindin ta lyejë bojën me të zezë…” kishte shënuar më parë se kaq, në faqen e ftohtë të ekranit, teksa në një çast përhumbjeje, në mosbesimin e vazhdueshëm për të mos pranuar fatin deri në skajin më ekstrem, vendosi t’u japë miqve lajmin e trishtueshëm, se djali i saj i vetëm, në një pamundësi jete shkoi përtej, atje ku askush nga të gjallët nuk e di, në është ferri i frikshëm dhe djalli ndëshkues, apo parajsa e pretenduar, shtruar me bardhësinë hyjnore.…

Lexo më shumë

Mysafir i ri në çadër
Nga Vesel Hoxha

Me 6 qershor të vitit 1980 erdhi në ekspeditë apo ekip një mysafir i ri, stazhieri Alban (Ahmet) Çollaku. Ishte student në vit të dytë të Fakultetit të Gjeologjisë dhe të Minierave në Tiranë. Me banim ishte nga fshati Sllatinë i Sllovës së Dibrës. Fshati i tij ka një histori të madhe, për të cilën poeti i këngëve patriotike dhe shumë gjinive të tjera letrare, i pavdekshmi Naim Plaku, ka shkruar një libër për të, ndaj këtu nuk kam çfarë të shtoj.…

Lexo më shumë

Kur jetën ta prezanton ferri
Nga Namir Lapardhaja

Agron Tufa në këtë libër ka kapërcyer kufirin e perceptimit njerëzor të ndodhisë. Ai nuk e ka shpikur atë, por ka ndërtuar mbi realen një shumësi rrëfimesh. Nuk kemi një vepër biografike, por një dhembje kumbuese deri në palcë. Kemi variacionin autorial të ngjarjeve, duke i rikompozuar tërësisht ato, duke u futur në thellësinë e mendimeve, në vuajtjet e zemrës, në dhimbjet e shpirtit, edhe pse historitë e rrëfimeve janë marrë nga dëshmi konkrete.

Lexo më shumë

Botim i ri: Hazis Ndreu – Personaliteti, krijimtaria – nga Xhafer Martini

Haziz Ndreu ka pasur një fëmijëri të vështirë, më të vështirë se bashkëmoshatarët e vet, se të paktën ata, edhe nëse hiqnin e vuanin, ishin në shtëpitë e tyre. Si thonë vargjet e asaj këngës:
“Dhe në vuaj le të vuaj,
Veç të mos jem në dhé të huaj”
Hazizi në dhe të huaj nuk ishte, por ishte në derë të huaj, në një moshë fare të re, kur fëmijët qajnë për hiçgjë, janë kërkestarë e shamatorë dhe ua thajnë lotët nënat.…

Lexo më shumë

Për librin: ”Zenel Hoxha i Gjurasit” të autorit Beqir Mata
Nga MEVLUD BUCI

Figurat e ndritura të kombit vijnë përmes dritës së qëndresës dhe përmes provave atdhedashëse, sepse ata kaluan rrebeshe të historisë duke lënë testament për brezat vetëmohimin për atdhe e për flamur.
Ky mendim m`u përftua ndërsa mbarova së lexuari librin për Zenel Hoxhën të autorit luznak Beqir Mata,një libër që shtjellon qëndresën,mençurinë,guximin dhe bujarinë e një figure të paepur ndër beteja,i cili ishte i lidhur si mishi me kockën me popullin;dhe, me këtë libër ,autori,por edhe redaktori Xhafer Martini,sjellin nderimin dhe mirënjohjen që duhet të kemi për figura të tilla.…

Lexo më shumë

Poezia e Barie Çupit në vëllimin poetik “Vargonjtë e fatit”

K r o n i k ë


Tetori, muaji i letërsisë, u kujtua me aktivitete edhe në shkollën 9 vjeçare Shefqet Tançi në qytetin e Bulqizës, një nga shkollat me numër më të madh të nxënësve. Poetë nga Tirana si Kozeta Zavalani, Ilmi Dervishi, Anila Kodra iu bashkua dhe poetët bulqizakë Barie Çupi e Arben Alliu të cilët u priten në Bibliotekën e shkollës nga drejtori i shkollës zoti Gazmir Sejdi.

Lexo më shumë

Shqiponjat
Cizia Zykë

Shqiponjat – Roman
Cyzia Zykë
Titulli në origjinal:
C. Zykë, Les Aigles
ISBN 978-2-268-03713-4
© 2000 Editions du Rocher
Jean-Paul Bertrand
© 2019 për botimin në shqip
Botimet M&B
Përktheu: Genc Kamberi
Redaktor: Enver Hysa
ISBN 978-9928-256-76-8
Faqe: 320
Çmimi: 1000 lekë

Është e rëndësishme të njohësh origjinën tënde.
Diktatura paranojake e Enver Hoxhës vonoi takimin tim me
tokën ku lindi im atë.…

Lexo më shumë

Peshkatari i perlave
Artan Gjyzel Hasani

Pak kohë më parë, ndërsa po kërkoja diçka në dhomën ku dikur rrinte im atë, aty pranë librave dhe disqeve të vjetër të gramafonit gjeta një ditar të tij ku mungonin shumë fletë. Të gjithë rreshtat fshirë e prishur. Në ato fletë të zverdhura kishin mbetur vetëm tituj të ndryshëm këngësh dhe poshtë tyre edhe një datë.
Dëgjoj këngët që i pëlqenin tim eti dhe e njoh siç nuk e kam njohur ndoshta më parë, si nëpër mjegull e shoh atë, ndjej hapat e tij, buzëqeshjen dhe vështrimin herë të ëmbël e herë ironik.…

Lexo më shumë
1 2 3 6