Prof.Shpëtim Cami “koherent me ato çka thotë e bën”

Nga Halil RAMA

Pasi ke lexuar librin “KOHERENCË” të autorit Shpëtim Cami – botim i “M&B”, nuk ka se si të mos i bashkohesh vlerësimit të Prof. asoc. Dr. Zamira Çavos, pasi me të vërtetë në të gjen shpirtin dhe veprën e një njeriu koherent me ato çka thotë e bën.
I kompozuar në formën e një triptiku (me tre kapituj: Vlera dhe personalitete; Opinione dhe analiza; Politika dhe qeverisja si përgjegjësi)libri “Koherencë” përçon tek lexuesi mesazhet e një intelektuali me vitalitet e shpirt krijues.Autori…

Lexo më shumë

Çukitje kujtimesh në petale jetësh që prej gjysëm shekulli

PROVIMI QE I MBUSHI GJYSEM SHEKULLI

Kujtimet janë ujëra të pastra që rrjedhin nën mbulesën e gjetheve të vjeshtës. Edhe këto janë shumëngjyrëshe, formash e të përqafuara njëra me tjetrën. Secila prej tyre vjen nga një nanë që quhesh shkurre dru, bimë barishtore. Ato flenë të qeta, meqenënse ujin e kanë vumun për poshtë. Ai veç i freskon dhe i përkëdhel duke kompozuar muzikën e vjeshtës.…

Lexo më shumë

Historiani dhe shkrimtari

Nga Xhafer Martini

Është një debat i hershëm dhe vazhdimisht ripërtërihet: kush e përshkruan jetën më mirë: historiani, apo shkrimtari? E shtruar kështu në formë pyetjeje, mbase nuk do të tingëllonte dhe shumë e drejtë, realiste, për arsye se historiani dhe shkrimtari janë profesione të ndryshme, se historia dhe letërsia janë disiplina të ndryshme që kanë mënyrat e veta për pasqyrimin e epokave të ndryshme.…

Lexo më shumë

Promovohen dy libra te autorit Jahe Delia Selmani

Nga ILMI DERVISHI

Promovimi e librave “Andrra e qiellit do jetojë” poezi dhe “Radomira jonë” me reportazhe nga vendlindja, të poetit Jahe Delia Selmani, në mjediset e Muzeu Historik Kombëtar, u shndërrua në një festë të librit, ku krahas diskutimeve rreth librave, u lexuan poezi, u kënduan dhe këngë nga këngëtarë të njohur me tekste po nga Jahe Delia Selmani.
Për librin “Radomira jonë” botuar nga Botimet “M&B” foli shkrimtari Xhafer Martini, njëherësh dhe redaktor i librit.…

Lexo më shumë

Poezia si shprehësi lirike dhe bartëse e unit origjinal

Nga QAZIM D. SHEHU

Jaho Delia, prej kohësh e ka spikatur veten si poet i afirmuar me zërin e tij origjinal, duke na dhënë një poezi të ngrohtë plot emocione njerëzore, me një verb të thjeshtë ritmik e mjaft të pëlqyeshëm. Në librin e tij të ri, ai i ngrë më lart këto cilësi dhe cilido që do ta lexojë këtë libër do të mbetet i kënaqur, do të ndjejë jehonën e historisë, këngët për trimat e motit, këngët e reja elegjiake për të birin e Jahos, Floranin, Dëshmor i Atdheut, këngët për njerëz të zakonshëm plot virtyte e njëherit edhe një lirikë që thuret përmes vargjeve të çiltëra e me finesë.Si…

Lexo më shumë

Çmallesh kur kujton vitet…

Nga Destan Rama

Në një ditë të bukur Maj po rrija në ballkonin e shtëpisë sime.Fshatin e kisha, si i thone fjalës, si në pëllëmbë të dorës . Kënaqesha kur shihja atë pamje të bukur natyrore të fshatit tim.Çdo gjë e ka mbuluar ngjyra jeshile.Në mes të këtij gjelbërimi dalloja”Rrugën e Arbërit”e cila bollëron mes për mes fshatit.Ajo s’rrinte e qetë për asnjë minut.Makinat…

Lexo më shumë

“Akademik”, titull i merituar për shkrimtarin dhe publicistin Halil Rama

Nga Eglantina ALLIAJ

Pasi ka marrë më parë titujt “Mjeshtër i Madh” nga Presidenti i Republikës (Dekret Nr.11724, datë 17.09.2020), avokat (Liçensë nr.7979, datë 31.10.2014)dhe “Amabasador për paqe” (Dhënë nga Federata Botërore e Paqes Universale), shkrimtari dhe publicisti i njohur Halil Rama, më 21 qershor përjetoi emocionin e marrjes së titullit “akademik”, dhënë nga Bordi i Akademisë Shqiptaro-Amerikane të Shkencave dhe Arteve me qendër në Nju Jork-SHBA.…

Lexo më shumë

Flet “Maradona i Dibrës”, Shpëtim Toska:
Biografia m’u bë pengesë të arrija më shumë, por publiku ishte krah meje

Intervistoi: Adriatik BALLA

Kush është Shpëtim Toska?
Datëlindja: 08.02.1960
Vendlindja: Peshkopi, Dibër
Klubi i karrierës: Korabi Peshkopi, Korabi Dibër e Madhe
Roli në fushë: Sulmues i majtë
Arritjet e vlerësimet
– Gola në karrierë 320
-9 vjet rresht kryegolashënues i Kategorisë së Dytë
-Mban titullin “Mjeshtër Sporti” nga viti 1991
-Nga këshilli bashkiak i Dibrës dhe nga Bashkia e Peshkopisë mban titujt “Nderi i qytetit” e “Qytetar Nderi i Dibrës”.

Lexo më shumë

Adivie Lazri, zonja e hekurt e maleve të Dibrës

Një bust në vendlindje, në Bllatë, në ndarje së Rrugës së Arbrit drejt Dibrës së Epërme dhe Dibrës së Poshtme, në 100 vjetorin e lindjes së ADIVIJE HASAN LAZRIT…

Nga Abdurahim Ashiku

Enjihni ADIVIE LAZRIN?
Brezi im e njeh. Mjafton të shkruash emrin ADIVIJE LAZRI dhe në kujtesë të vjen e gjallë, një grua-burrëreshë, e hekurt në punë dhe në jetë.…

Lexo më shumë

Duert e Nànës…

Meditim për Xhixhen, gjyshen e djemve të mi, Ermal e Arbër, si dhe Nënën e bashkëshortit tim… me rastin e 5 vjetorit të vdekjes.

Nga Kujtime Islami – Saraçi

Dihet që vetëm e sotmja është reale, ekziston, kurse e kaluara dhe e ardhmja nuk ekzistojnë. Kjo s’do të thotë që ne s’mund të flasim apo të shkruajmë për to. Kjo s’do të thotë që ka dhe përjashtime… Për shumë e shumë arsye.…

Lexo më shumë
1 2